Sport

Mick Blankespoor wint met overmacht NK Karten

Met een driedubbele zege pakte karter Mick Blankespoor zondag op zeer overtuigende wijze de Nederlandse titel in de ID Engines Junior-klasse. De veertienjarige coureur uit Meppel was zondag op circuit De Landsard weer eens ongenaakbaar, zoals zo vaak dit seizoen.

“Dit had ik wel een beetje verwacht. Ik heb gewoon veel race-ervaring”, duidde Mick zijn overtuigende dagzege én titel in zijn Compkart. “Dit is mijn tiende jaar als karter. Ik heb meer ervaring dan de meeste andere rijders. En ik heb ook ervaring in tweetaktkarts. Daar wordt veel ruwer gereden en ik denk dat dat wel geholpen heeft.”

Zo kwam hij tot een nagenoeg perfect weekeinde in Eindhoven. Het enige ‘smetje’ was zijn resultaat in de kwalificatie. Daarin kwam hij tot de zesde tijd. “Ik kwam om de een of andere reden niet aan de juiste tijden”, zei Mick. Het deerde hem in de races geenszins. “Op race-ervaring kwam ik de jongens voor me voorbij.”

Mick kon zondag indrukwekkende cijfers overleggen. Van de achttien races die het NK dit jaar besloeg, won hij er maar liefst dertien. “Elk weekend won ik steeds maar één race niet en in Kerpen viel ik een keer uit. Vandaag kon er eigenlijk niet heel veel meer misgaan. Ik moest gewoon in alle drie de races starten en dan had ik het kampioenschap gewonnen.”

Dat deed de snelle Drent dus in stijl. Want voor het eerst dit jaar won hij alle drie de races van het weekeinde. Het was een klinkend slot van een klinkend seizoen. Daarin reed Mick ook tweetakt-wedstrijden van motormerk IAME in België en Frankrijk.

Wat hij volgend jaar gaat doen, wist hij al. Mick: “Het is het de bedoeling dat we opnieuw het NK ID Junior gaan doen en in Frankrijk het IAME KA100-kampioenschap gaan rijden. Racen met een 100 cc-motor is wel lekker”, doelde hij op de wedstrijden in de Franse competitie. “Maar”, waarschuwde hij, “je wint het niet op de rechte stukken, je wint het in de bochten.”

Hoewel Mick dus ook regelmatig in de snellere tweetaktkarts rijdt, is de lol in ‘de viertakt’ er zeker niet minder om. “Er verandert niet heel veel. Nadat ik in een tweetakt heb gereden, voelt de kart van vandaag in het begin een klein beetje langzamer, maar als je eraan gewend bent, is echt het net zo leuk. Er is een aantal rijders met wie je goed kunt vechten. Dat zorgde dit seizoen voor leuke races!”

Mick bedankt zijn vader, team, moeder, familie en iedereen die hem geholpen heeft.

Tekst/foto Blatter Media