Nieuws

Meppelers verrast door mysterieuze middelvingers

Fiets of wandel je ‘s ochtends vol goede moed naar school of werk, worden er ineens allemaal middelvingers naar je opgestoken. Het kan je sinds gisteren zomaar zijn overkomen op het Rumptigerpad in Meppel. Het vulgaire gebaar is niet afkomstig van toevallige passanten, maar van tientallen handschoenen die met de middelvinger omhoog op een stuk gras staan opgericht.

De mysterieuze middelvingers vormen een opmerkelijk beeld langs het drukke fietspad richting het stadscentrum. Allerlei verschillende soorten handschoenen steken ter hoogte van de GGZ-locatie aan de Blankenstein uit de grond op een stuk gras bij een elektriciteitskastje. Van werk- en schoonmaakhandschoenen tot en met gewone handschoenen: alle soorten handschoenen lijken te zijn vertegenwoordigd.

Ode aan de middelvinger
De middelvingers trekken de aandacht van fietsers en wandelaars, die de kunstzinnige opstelling van dichtbij bekijken. Wie dat doet, krijgt tekst en uitleg over de middelvingers via een gedicht dat is bevestigd aan een stokje in het gras. ‘Ode aan de middelvinger’, heet het kunstwerk.

“Het meest verkeerd begrepen gebaar”, valt er te lezen. De meesten kunnen er wel om lachen. “Blijven staan, terwijl iedereen buigt”, begint het gedicht. “Staan, volledig in je eigen kracht vraagt ook lef”, aldus de tekst. De handschoenen komen overal vandaan, verklapt de schrijver. “Handschoenen vanuit heel Nederland, verloren en gevonden, vinden hier een nieuwe betekenis.”

Wie de middelvingers in het gras precies heeft neergezet, is niet bekend. Ze zouden volgens de bedenker van de actie deel uitmaken van een reizende expositie en staan tijdelijk in Meppel. ‘Een kunstmomentje’, aldus de bedenker van de mysterieuze actie.

Tekst/foto Stefan Klomp (RTV Drenthe)