Cultuur

Meppeler jongeren aan het werk op Vlieland

Een groep van zes Meppeler jongeren is deze week op Vlieland om samen met zes jongeren uit Enkhuizen mee te helpen bij de opbouw van het festival Into The Great Wide Open, dat plaatsvindt van 1 t/m 4 september. Het project, een samenwerking van Welzijn MensenWerk uit Meppel en het jongerenwerk in Enkhuizen, is bedoeld om een bijzondere werkervaring te bieden. Als vervolg hierop reist volgende week een groep deelnemers van het Meppeler bedrijf Cement Coaching & Dagbesteding af naar het Waddeneiland, dan worden zeven stretchtenten opgebouwd voor het festival.

Handen uit de mouwen
De organisatie van Into The Great Wide Open werkte de afgelopen jaren geregeld samen met Cement. Uitgangspunt was om bij het festival maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Ook dit jaar heeft Into The Great Wide Open jongeren uitgenodigd om op Vlieland de handen uit de mouwen te komen steken. Het festival en de plaatselijke camping Stortemelk faciliteren deze activiteit door reis en verblijf van de jongeren volledig te vergoeden.

Waardevolle levenservaring
Volgens Frans ten Veen van Cement is de reis een mooie ontwikkelkans voor de betrokken jongeren. “Op het mooiste eiland van Nederland mee mogen werken aan zo’n mooi festival is natuurlijk al bijzonder, maar twee groepen jongeren uit verschillende regio’s samenbrengen door ze samen te laten werken is een waardevolle levenservaring”, aldus Ten Veen. “Het is leuk om te zien hoe de groep uit Meppel meteen aansluiting vindt bij de groep uit Enkhuizen. Voor veel van de jongeren is het meer dan alleen een paar dagen helpen opbouwen. Sommigen zijn al jaren niet op vakantie geweest, of hebben er baat bij om even uit de sleur van thuis te ontsnappen. Dit is een ervaring die zoveel meer oplevert dan de som der delen.”

Cement Coaching & Dagbesteding
Cement Coaching & Dagbesteding is in 2018 begonnen met als doelstelling om sociale duurzaamheid toe te voegen aan festivals die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen. Vier jaar later is Cement uitgegroeid tot een veelzijdige en energieke organisatie, mede doordat tijdens de coronacrisis de activiteiten werden verlegd en uitgebreid. Op kleinschalige wijze wordt een werkplek geboden aan jongeren en volwassenen die in hun ontwikkeling zijn vastgelopen. Hiervoor zijn vijf verschillende werkplaatsen opgezet. Daarnaast krijgt een aantal cliënten de kans om de stap te zetten naar een betaalde baan. Meer info is te vinden op cementmeppel.nl.

Foto Cementmeppel.nl;