Nieuws

Meppeler jeugd vierde bevrijding Meppel

Op 13 april 1945 trokken de Canadezen Meppel binnen en bevrijdden onze stad van de Duitse bezetters. Dinsdag jl. 77 jaar later, stond de Meppeler schooljeugd samen met bestuurders van onze stad, leden van het 1940-1945 comité en vertegenwoordigers van bevrijders in het Wilhelminapark om dat moment te herdenken.

Burgemeester Korteland memoreerde in zijn toespraak aan de vrijheid als een groot goed. Helemaal omdat we dagelijks met de oorlog in Oekraine worden geconfronteerd. Op het nieuws maar ook in onze eigen stad waar we Oekraïense vluchtelingen zijn gehuisvest en Oekraïens horen spreken.

Na het hijsen van de Nederlandse en Canadese vlaggen declameerden Yuna van Stroe van Kindcentrum Het Avontuur en Hugo Olieman van Kindcentrum Stadskwartier een gedicht dat ze zelf hebben geschreven. De burgemeester legde samen met Sofia Belytska uit Oekraïne en Same Alkateeb kransen bij het Verzetsmonument en het Canadese Monument ter ere van de militairen van het Toronto Scottish Regiment.

De erewacht werd gevormd door Scouting Meppel. Zij deden ook de vlaggenceremonie. Ter afsluiting van de plechtigheid in het Rosarium werd het Wilhelmus gezongen met begeleiding door CMV de Bazuin. Waarna de kinderen en overige aanwezigen langs het monument defileerden.

De foto’s komen uit de videoreportage die RTV Meppel maakte

Foto’s Marit Hasewinkel