Nieuws

Meppel verwelkomde de herfst met bockbier

Het herfstbock seizoen werd zaterdag ingeluid met de bierwagen. Getrokken door twee prachtige paarden. Nostalgie. De bierwagen trok langs de deelnemende horecagelegenheden in de binnenstad om het eerste vat herfstbok af te leveren. Dat gebeurde officieel met de nodige tekst en plichtplegingen. Natuurlijk onder het genot van een goed glas herfstbockbier. Wonderbaarlijk werd de tekstvastheid er niet door aangetast. Ditmaal had iedere te bezoeken horecagelegenheid zijn eigen bockbier in de aanbieding.

Voor de liefhebbers een uitdaging om 9 verschillende bockbieren te proeven en te waarderen. Gelukkig was er op de meeste plaatsen ook een hapje aanwezig. De herfstbok of herfstbock is een Nederlandse bierstijl. Zoals de naam al zegt gaat het om een seizoensbier dat in het najaar op de markt komt. De stijl heeft zich in Nederland op een eigen manier ontwikkeld. Toch worden niet alle herfstbokken in Nederland gebrouwen: ook in België brouwen enkele brouwers een bok, zij het speciaal voor de Nederlandse markt.

De stijl is ontstaan in Duitsland, maar kreeg mogelijk al vroeg navolging in Nederland. In 1867 beschrijft Jacob van Lennep gevelstenen en uithangborden met een bok als onderwerp en legt daarbij al het verband met het bockbier. Het oorspronkelijke bockbier, zoals dat in Duitsland nog bestaat, is een ondergistend donker bier met een bitterzoete, moutige smaak. De oudere Nederlandse bockbieren komen dicht bij het origineel, maar de moderne bockbieren staan los van het Duitse voorbeeld

Tegenwoordig is het bockbierseizoen voor kleine brouwers een ideale gelegenheid om zich aan het grote publiek te presenteren en dat doen ze door eigenzinnige, opvallende bieren te brouwen. Ondanks de pluriformiteit blijven een aantal kenmerken overeind: een herfstbock is donker van kleur en heeft een relatief hoog stamwortgehalte. De meeste brouwers zoeken naar een balans tussen bitter en zoet. Uitzonderingen daargelaten hebben de meeste herftsbokken een laag alcoholpercentage tussen de 5 en de 7 procent. Het bier wordt geserveerd in een tulpglas.

Anneke van Veelen/ Foto’s Leo de Harder