Nieuws

Meppel: steunfonds ondersteuning van start

Meppel stelt steunfonds in voor kerken, verenigingen en maatschappelijke instellingen. Kerken, verenigingen en maatschappelijke organisaties kunnen vanaf 1 maart een subsidie aanvragen ter compensatie van de hoge inflatie en stijgende energieprijzen. Met de subsidie kunnen zij de hoge kosten overbruggen of investeren in duurzaamheidsmaatregelen. De gemeente Meppel heeft hiervoor een steunfonds ingericht van maximaal 250.000 euro.

Organisaties kunnen van 1 tot en met 31 maart 2023 een subsidie aanvragen via de website van de gemeente. Het beschikbare bedrag van 250.000 euro wordt verdeeld over alle goedgekeurde aanvragen. Uiterlijk 30 april 2023 horen organisaties of hun aanvraag is toegekend en hoe hoog het toegekende bedrag is. De subsidie hoeft achteraf niet verantwoord te worden.

Motie steunfonds
Met het steunfonds geven B&W uitvoering aan de motie die de gemeenteraad op 10 november 2022 aannam. Veel kerken, verenigingen en maatschappelijke organisaties komen uit een financieel moeilijke periode vanwege de coronapandemie. De hoge inflatie en stijgende energieprijzen komen daardoor extra hard aan. De
gemeenteraad riep het college op om een steunfonds in te richten. De motie werd unaniem aangenomen.

Belangrijk voor de samenleving
Wethouder Klaas de Vries kan zich daar goed in vinden. “In de coronaperiode hebben we gezien hoe belangrijk verenigingen en maatschappelijke instellingen zijn. Ze houden de samenleving letterlijk en figuurlijk bij elkaar. In coronatijd hadden we een vergelijkbaar steunfonds. Daar hebben onze maatschappelijke partners veel waardevolle dingen mee gedaan. Ook nu hebben we daar alle vertrouwen in. Natuurlijk moet vooraf aan een paar voorwaarden worden voldaan, maar we vragen geen verantwoording achteraf.”

Verduurzamen
Wethouder Jeannet Bos sluit zich daarbij aan: “We worden allemaal geconfronteerd met stijgende kosten. Hoeveel impact dat heeft, is voor iedereen verschillend. Juist in een tijd waarin veel onzeker is, is het belangrijk dat we verbinding zoeken met elkaar. Naar elkaar omzien. Verenigingen en maatschappelijke organisaties zijn cruciaal. Het mooie aan het steunfonds is dat het ook bijdraagt aan het verduurzamen van Meppel. Zo snijdt
het mes aan twee kanten.”

Meer informatie over het steunfonds en de voorwaarden is te vinden op www.meppel.nl/steunfonds.

RTV Meppel/ Foto Shutterstock