Nieuws

Meppel krijgt bijna 30 miljoen euro van het Rijk

Op een opsteker voor Meppel. De gemeente krijgt 28,4 miljoen euro om de woningbouw te versnellen. Dat geld gaat de gemeente investeren in fietspaden, verbeterde autowegen en ontwikkeling van het Noordpoortgebied. Een grote opluchting voor wethouder wonen Robin van Ulzen.

“Zonder goede infrastructuur geen nieuwe woningen”, stelt Van Ulzen. “Dit gaat dus over veel meer dan een fietstunnel en een nieuwe weg. Het gaat over de groei en de toekomst van Meppel. Daarom is dit een doorbraak. Deze bijdrage is een enorme impuls om de bouw mogelijk te maken van minimaal 2500 woningen in Noordpoort en Nieuwveense Landen.”

De meeste woningen zullen in Nieuwveense Landen komen, de uitbreidingslocatie in de weilanden tussen tussen Meppel en Nijeveen. De akkers lenen zich voor vlugge bouw. Een ander verhaal is Noordpoort, het gebied tussen de Nieuwveense Landen en het centrum van Meppel. Dat is nu een gemengd gebied van woningen, (verouderde) bedrijventerrein en scheepshavens, soms op vervuilde grond. De verwachting is dat daar enkele honderden woningen gerealiseerd kunnen worden. Hier woningen realiseren is ingewikkeld, maar met de investeringen in infrastructuur is al één hobbel genomen.

Concrete plannen verwacht Van Ulzen na de zomer te presenteren, maar duidelijk is dat Meppel inzet op een fietstunnel bij de watertoren, een langzaam verkeersverbinding tussen Nieuwveense Landen en de binnenstad en beterde aansluiting van de N375 met de bebouwde kom van Meppel. “De afgelopen jaren hebben we dit, samen met onze gemeenteraad, uitvoerig in kaart gebracht”, aldus de wethouder. “Nu lijkt het er echt van te komen. Na de zomer komen we met een voorstel en wat mij betreft gaan we dan snel aan de slag met elkaar.”

In de woningopgave wordt in Meppel naar Drenthe, maar ook naar de regio Zwolle gekeken. Regiovoorzitter Peter Snijders reageert daarom verheugd op het nieuws: “Dit is een flinke bijdrage. Geld vanuit het Rijk is hard nodig om in onze regio tot voldoende betaalbare en goed bereikbare woningen te komen. Hier hebben we ook hard voor gelobbyd want het gebrek aan betaalbare woningen in de regio is groot. Wij zijn vooral blij voor de huidige en toekomstige bewoners van deze gebieden, omdat we voor hen goede stappen kunnen maken.”

900.000 woningen
Ook in het provinciehuis is de toekenning met blijdschap ontvangen. “Door met dit geld te investeren in bereikbaarheid, maken we woningbouw mogelijk.”, aldus woongedeputeerde Hans Kuipers.

In 2030 moet Nederland zo’n 900.000 nieuwe woningen rijker zijn. Noord-Nederland krijgt van het kabinet 100 miljoen om met plannen daarvoor aan de slag te gaan. En onlangs presenteerde de provincie een plan aan het kabinet om ruim 18.000 woningen te realiseren.

Focus op de Randstad
De investering vanuit Den Haag is een grote opsteker voor Meppel. Al meerdere keren ging de gemeente met plannen naar de Rijksoverheid, maar nog altijd kwam de wethouder met lege handen terug. “De focus ligt op bijbouwen in het westen”, zei Van Ulzen in december. “We willen dolgraag meedoen om het probleem op de woningmarkt op te lossen, maar dan moet je ons ook de kans geven en niet alleen naar de Randstad kijken.” Die spiraal lijkt met deze investering doorbroken.

Foto Hans Wolff