Nieuws

Meppel klaar voor de zomer met gloednieuw horecaplein

Met nog een week lente te gaan, is Meppel al helemaal klaar voor de zomer. Er is een nieuw horecaplein in gebruik genomen en dat trekt met het zomerse weer van deze week al veel mensen. Ondernemers zijn er blij mee. “Meppel wordt steeds meer een stad.”

Auto’s staan er niet meer op de Groenmarkt. Die staan nu in een nieuwe garage. Hun plek op de markt is ingenomen door terrasstoelen. Dat trekt nieuwe ondernemers naar Meppel, wat in de oude situatie niet was gebeurd, vertelt Jordy Landkroon. Hij opende onlangs zijn nieuwe restaurant Groen aan de Groenmarkt. “Er is veel werk verzet. Dit was parkeerplaats. Grijs en grauw, met oude panden. Voor mij een doorn in het oog. Als dat zo was gebleven was ik zeker geen horecazaak begonnen hier.” Toen de plannen voor de Groenmarkt bekend werden, viel bij Landkroon een leegstaand winkelpand op. “Met het vooruitzicht op dit fleurige plein hebben we meteen toegehapt en dit pand gehuurd.”

Ook de bestaande horeca profiteert mee, zoals café De Kansel van cafébaas Maarten van Oosten. Hij vindt het een grote transformatie. “Het is hier 200 procent veranderd. Het was hier klein, kaal en met kapotte bomen door veel parkeerincidentjes”, lacht hij. “Het had echt ontwikkeling nodig. Nu is de hele bodem gesaneerd, het is opnieuw bestraat en er zijn nieuwe bomen geplaatst en wij hebben er terrassen op mogen plaatsen.”

Concurrentie
Na het grote Kerkplein en de naastgelegen Wheem heeft Meppel met de Groenmarkt nu een derde horeca-plein. Daar is ruimte voor, denkt centrummanager Arnold Schuurman. “Het is een onnodige vraag of er genoeg klandizie is. Een wandeling door Meppel geeft het antwoord. Afgelopen weekend hadden sommige zaken zelfs een wachttijd voor een plekje. Met een beetje goed weer zit alles vol.” Hij ziet ook dat de Groenmarkt formules trekt die Meppel nog niet had. “Daarmee is het een echte toevoeging.”

Deze uitbreiding doen de ondernemers in een tijd van personeelskrapte. “Dat is wel spannend ja”, geeft Landkroon toe. Van Oosten knikt instemmend. “Wij kunnen zeker nog wat mensen gebruiken, want door de extra ruimte hebben we het veel drukker.” Schuurman ziet dat horeca in begin van de week iets vaker gesloten is. “Dan hoeven ze het personeel iets minder te verdelen, en kunnen ze richting het weekend vol gas geven.”

Historische knipoog
Meppel en haar omgeving mag trots zijn op de ontwikkeling, zegt het drietal. “Ik denk dat Meppel steeds meer een stad wordt op deze manier. De uitstraling en sfeer wordt steeds beter”, aldus Van Oosten. Bij Schuurman is een grote glimlach te zien. “Dat zegt genoeg toch?”, lacht hij. “Het is echt een heel fijne plek geworden.” Landkroon hoopt dat zijn mede-Meppelers gauw langskomen voor een versnapering.

“Meppel heeft hiermee echt een stap gezet. Dit geeft aan hoe de stad in ontwikkeling is. Dat is voor ons leuk, maar ook voor de mensen geweldig. Wij gaan ons uiterste best doen om hier wat moois van te maken met alle ondernemers in de buurt. Hopelijk kunnen we de komende tijd veel organiseren hier op het plein.”

Opvallend op de vernieuwde Groenmarkt zijn de zes houten bankjes, in de vorm van letters. Samen vormen zij het woord Meppel. Het moeten zetletters voorstellen en zijn daarmee een knipoog naar de rijke historie van Meppel als drukkerijstad. “En de bestrating is in vakjes, dat moeten dan de letterbakjes voorstellen. Daar is goed over nagedacht, want vroeger stond hier de drukkerij van familie Boom”, zegt Van Oosten.

Tekst en foto RTV Meppel