Meppel in één dag van zwerfafval verlost

Deze week werd de gemeente Meppel voor de tweede keer helemaal zwerfafval vrij gemaakt. 1120 Scholieren met 315 ouders, studenten en vrijwilligers. Totaal bijna 1440 deelnemers deden mee aan de actiedag ‘Meppel in één dag schoon’. De opruimactie werd donderdagochtend al vroeg in de ochtend feestelijk afgetrapt door wethouder Klaas de Vries, Youtube-meester Sander en Trashpacker Tijmen Sissing op het schoolplein van Het Palet.

Het doel was Meppel in één dag schoon: een gemeente zonder zwerfafval! Met een speciale app konden deelnemers geld inzamelen voor een goed doel naar keuze. Meester Sander, een bekende Youtube-leerkracht in Meppel, haakte aan bij de scholen om de kinderen te enthousiasmeren en mee te helpen. Tijmen Sissing kwam met zijn Cruise2Reduce recyclebus op het schoolplein en gaf kinderen van een aantal scholen workshops.

Er werden 205 groepen van 5 personen gevormd die elk een deel van Meppel kregen toegewezen.
Het resultaat mocht er zijn. Er zijn ca 21000 getagde voorwerpen opgehaald. Ca. 3585 voorwerpen kregen geen tag. Het overgrote deel van de voorwerpen was van plastic bijna 40%. Verder was er veel papier ca 22 %. Er werden 6242 foto’s gemaakt die € 0,11 per foto opleverden voor het goede doel. Het ingezamelde bedrag gaat naar een goed doel die deelnemers konden aanvinken in de app. Dit kan de eigen school zijn, een lokaal duurzaam initiatief of bijvoorbeeld de Plastic Soup Foundation. Op het water ging SUP-clean up aan de slag om hier de ‘plastic soup’ op te ruimen.

Alle informatie die wordt verzameld in deze app, stelt de Rubbiz Foundation ter beschikking aan de gemeente. Zo kan de gemeente precies zien in welke straat of buurt veel zwerfafval ligt, wat voor soort rommel er op straat ligt en om hoeveel afval het gaat. Hierdoor kunnen de gemeente en de betrokken vrijwilligers gerichter zwerfafval opruimen na 9 maart.

Meppel in één dag schoon werd mogelijk gemaakt door de gemeente Meppel, de Rubbiz Foundation en Rijkswaterstaat. Ook het lokale bedrijfsleven kan voor de Rubbiz app doneren.

RTV Meppel/ foto Daan Prest