Schooltv

Meppel in de ban van Lego-wedstrijden

Tientallen scholieren in de leeftijd van 9 tot en met 15 jaar strijden morgen en overmorgen tegen elkaar in de regionale finale van de First Lego League. Vanuit Meppel doen twee scholen mee: basisschool Het Avontuur en middelbare school CSG Dingstede.

Gisteren en vandaag wordt er nog druk geoefend. Zo zetten leerlingen van groep acht van Het Avontuur de laatste puntjes op de i, onder begeleiding van studenten van NHL Stenden.

Bij de challenge krijgen alle deelnemers dezelfde robot, waarmee ze een parcours met hindernissen moeten afleggen. “De kinderen moeten die robot programmeren op een tablet”, legt student Tessel Ottens uit. “Ze moeten zelf aan de robot ‘vertellen’ welke route hij aflegt en hoe hij beweegt.”

En dat luistert natuurlijk heel nauw. “Als hij ook maar een klein beetje scheef staat, rijdt de robot al een heel andere route”, weet Ottens. Volgens haar halen de meeste kinderen twee tot drie hindernissen. “Ze doen het echt goed hoor. Het is moeilijk, ook voor middelbare scholieren.” Tijdens de wedstrijd krijgen de teams punten. Elke hindernis die overwonnen wordt, levert punten op.

Ook op het CSG Dingstede in Meppel hebben middelbare scholieren hun creativiteit gecombineerd met technische vaardigheden. Daar oefenen ze ook met de Lego-robot. “Op de computer voeren wij bepaalde gegevens in, waardoor de robot weet wat ‘ie moet uitvoeren. Wij vertellen op commando wat ‘ie moet doen, en dat is hartstikke leuk”, vertelt leerling Bram.

Morgen staat de regiofinale in Zwolle op het programma, waar ze in de prijzen hopen te vallen met hun uitvinding. “Het is de bedoeling dat we met de eerste prijs weer naar huis gaan”, vertelt een van de docenten.

De winnaars van de regionale finale stoten door naar de landelijke finale. Daarna wacht – als alles perfect verloopt – nog een internationale wedstrijd

Elly Smit (RTV Drenthe)