Nieuws

Meppel heeft eerste drie ton binnen

Voor de aanstaande verbouwing van schouwburg Ogterop, die voor volgend jaar gepland staat, heeft de gemeente Meppel een eerste subsidie binnen: 299.327 euro en 10 cent. De totale verbouwing wordt geschat op zo’n 20 à 21 miljoen euro.

De subsidie is ervoor bedoeld om maatregelen te nemen om het pand van het gas af te krijgen. In welke vorm dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk, laat een woordvoerder van de gemeente weten. “Omdat we nog in de ontwerpfase zitten.”

De schouwburg is aan vervanging toe. Het theater is op en kampt met meerdere problemen. Er zijn lekkages, de twee zalen kunnen vanwege geluidsoverlast niet tegelijkertijd volgeboekt worden, het laden en lossen wordt als ‘levensgevaarlijk’ beschouwd, een van de twee zalen heeft geen eigen kleedkamer – artiesten moeten in een vergaderzaaltje omkleden -, het grote toneel heeft met grote regelmaat reparatiewerkzaamheden nodig en de lijst gaat nog wel verder.

Zaal blijft overeind

Na de verbouwing gaat bijna alles verdwijnen. Alleen de grote zaal – de oudste zaal van Drenthe – blijft overeind. Voor de rest maakt alles plaats voor nieuwbouw.

De verbouwing begint volgend jaar. Verwacht wordt dat het theater twee jaar niet gebruikt kan worden, en dat in het najaar van 2027 de heropening is.

“We streven naar een CO2-neutraal gebouw. Daarom zijn we erg blij met deze subsidie”, reageert wethouder Jeannet Bos. De subsidie komt van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland