Nieuws

Meppel geeft 90.000 euro subsidie aan opvolger van Scala

Kunstcollectief Blink, de opvolger van het failliete kunstencentrum Scala, krijgt van de gemeente Meppel voor dit jaar bijna 95.000 euro subsidie. Het geld is bedoeld voor activiteiten en de huisvesting.

Scala is vorig jaar failliet gegaan. Het kunstencentrum bood buitenschoolse cultuuraanbod in de gemeenten Meppel, Hoogeveen, De Wolden, Westerveld en Steenwijkerland aan.

Na het faillissement zijn docenten in Meppel, Westerveld en Steenwijkerland verder gegaan onder kunstcollectief Blink. In Hoogeveen en De Wolden zijn docenten verder gegaan onder de naam KunstenKorf. Dit collectief heeft al eerder van de gemeenten Hoogeveen en De Wolden subsidie gekregen om door te gaan.

Subsidie is noodzakelijk

Na het faillissement hebben de betrokken gemeenten onderzoek laten doen naar buitenschoolse cultuurlessen, en vooral hoe dat betaalbaar kan blijven. Daaruit is gebleken dat subsidie van de gemeenten noodzakelijk is. De gemeente neemt dat mee in het besluit om subsidie te geven. “Cultuureducatie is zelden kostendekkend. Docenten hebben namelijk een redelijk loon nodig, en daarnaast kost het geld om een ruimte te huren.”

Blink geeft les in hetzelfde pand waar ook Scala zat, maar ook in Nijeveen, Havelte, Dwingeloo, Uffelte en Diever en vier plaatsen in Steenwijkerland. Er worden lessen gegeven in theater, muziek, dans en beeldende kunst.

“Wanneer de kosten die Blink maakt, een-op-een worden doorberekend aan de deelnemers, wordt deelname erg duur”, motiveert de gemeente de subsidie voor Blink. “Voor inwoners met een hoog of een heel laag inkomen is dit waarschijnlijk geen probleem, maar de grootste groep zit daar tussenin en kan dan geen gebruik maken van cultuureducatie.” Mensen met een laag inkomen kunnen namelijk nog gebruik maken van regelingen.

Ook subsidie voor 2023

Behalve de subsidie voor dit jaar, geeft Meppel ook met terugwerkende kracht 44.000 euro subsidie aan Blink voor kosten die het vorig jaar heeft gemaakt. Vanwege het faillissement van Scala is daar toen nog geen subsidie voor aangevraagd.

In november vorig jaar is met de drie gemeenten Steenwijkerland, Westerveld, Meppel en Blink afgesproken dat elke gemeente de eigen huisvestingskosten en eventuele subsidie voor amateurkunst voor haar rekening neemt.

Stefan Klomp (RTV Drenthe)/ foto Wout Nooitgedagt