Nieuws

Meppel 6 jaar verder met burgemeester Richard Korteland

Een luid applaus klonk maandagavond in de raadszaal van Meppel. De handen gingen op elkaar voor de beĆ«diging van burgemeester Richard Korteland. Dat gebeurde tijdens een officiĆ«le ceremonie met veel lovende woorden voor Korteland, die heel graag wilde tekenen voor nog eens zes jaar in Meppel.

Vanavond was Commissaris van de Koning Jetta Kleinsma in Meppel aanwezig om de benoeming officieel te maken. “Zo’n herbenoeming is niet vanzelfsprekend”, zei Kleinsma. “Hij moet zichzelf voortdurend spiegelen aan de oorspronkelijke profielschets en het verwachtingspatroon van Meppel. En dat verwachtingspatroon kan natuurlijk veranderen in de zes jaar.”

“Richard heeft laten zien hoe ingewikkeld het kan zijn”, vervolgde Kleinsma, die stelde dat de maatschappij steeds mondiger wordt. “Er is een rechte rug en standvastigheid nodig, om het contact met de mensen niet te verliezen maar wel eerlijk en helder te zijn. Deze turbulente tijden in onze samenleving maken het niet eenvoudig. Ik koester iedere bestuurder die zijn nek durft uit te steken en voor de belangen van mensen opkomt. Richard is zo’n gedegen bestuurder.”

Rolls Royce
Volgens Kleinsma is Korteland ook goed ingeburgerd in Meppel. “Een burgemeester moet ook tussen de mensen staan in Meppel. Je hebt je plek gevonden in de gemeenschap op een manier die bij jou past. Deze zomer was daar ook een mooi voorbeeld van, toen jij ging trouwen. Je deed het undercover maar dit bleef niet onopgemerkt. De Rolls Royce in de straat hielp ook niet mee. Maar de mensen in Meppel gunden het jullie.” Over de vrouw waarmee Korteland trouwde is Kleinsma meer dan tevreden. “Jouw vrouw is iemand die jou op sommige momenten de spiegel voorhoudt.”

Gert Stam (ChristenUnie Meppel) sprak namens de gemeenteraad. Hij noemt Korteland een door de wol geverfde bestuurder, maar vroeg zich af of er wel een tweede termijn kwam. “Want er is veel aan de hand in dit land en niet zelden is de burgemeester de kop van jut. Zoals bij het wel of niet weghalen omgekeerde vlaggen. Of rondom evenementen en de opvang van vluchtelingen. Het gaat niet of je de goede besluiten neemt. Maar meer hoe je omgaat met de verhardende samenleving. De veiligheid van bestuurders is een issue geworden. Toch wil je nog een periode door. Namens de hele gemeenteraad wens ik je de kracht en energie toe.”

Bekroning
Afsluitend mocht Korteland zelf de zaal toespreken, waarin hij begon met een terugblik. De burgemeester noemde het geen gemakkelijke periode. “Het werd gedomineerd door crises. Corona, stikstof, koopkracht. Dat heeft een enorme impact. Ik heb besluiten moeten nemen die burgemeesters bijna nooit genomen hebben. Besluiten die effect hebben op inwoners en ondernemers, waar niet iedereen het mee eens was. Maar ik voelde wel vertrouwen van de gemeenteraad en dat is vanavond bekroond met nog eens zes jaar.”

“Mijn dank gaat uit naar de inwoners. Ik sta hier met een enorm trots gevoel”, vervolgde Korteland. “Ook in moeilijke tijden laten Meppelers zich van hun beste kant zien. De vindingrijkheid en veerkracht van de Meppeler samenleving hebben echt diepe indruk op mij gemaakt. Zes jaar lijkt lang, maar als het net zo snel gaat als de afgelopen periode moet ik uitkijken met het knipperen van mijn ogen. Want dat gaat zo voorbij.”

In de komende zes jaar verwacht Korteland nog veel pittige opdrachten op zijn bureau. “Er komen dingen aan die ook Meppel gaan raken. Boodschappen worden duurder, lasten gaan omhoog, er slapen vluchtelingen buiten. We komen woningen tekort en voorzieningen staan onder druk. Ondernemers hebben moeite om personeel te vinden. Maar als we ergens uitdagingen aankunnen is het in Meppel.”

Tekst en foto: RTV Meppel.