Schooltv

MEGA-meesterproefdag verbeeldingsrijk resultaat

De samenwerking tussen verschillende vakken op Stad & Esch resulteerde in een succesvolle MEGA-meesterproefdag, waar leerlingen hun vaardigheden toonden in een vakoverstijgend project. In periode 4 werkten de leerlingen van maatschappijleer, economie, geschiedenis en aardrijkskunde samen aan uitdagende challenges die betrekking hadden op politieke ideologie, migratie, klimaat en het belastingsysteem. De hoogtepunten van deze bijzondere dag waren onder andere het lijsttrekkersdebat, de politieke mijl en de maatschappelijke actie.

Afgelopen maandag overspoelden de leerlingen van havo 4 en vwo 5 de school met hun enthousiasme voor de MEGA-meesterproef. Ze presenteerden hun ideeën en projecten op een speciaal ontworpen website, waarin tekst, beeld en film werden gecombineerd om hun bevindingen tot leven te brengen.

De MEGA-meesterproefdag werd gekenmerkt door de inzet van de leerlingen om hun politieke partijen onder de aandacht te brengen. Door hun ondernemerschap en creativiteit werden de politieke ideologieën op een unieke wijze gepresenteerd en onderzocht. De leerlingen toonden zich ware experts op het gebied van de gekozen onderwerpen en wisten hun medestudenten te inspireren en te overtuigen.

Gedurende de dag was het duidelijk dat de leerlingen niet alleen theoretische kennis hadden opgedaan, maar ook een dieper begrip hadden ontwikkeld van hoe de samenleving functioneert en welke uitdagingen er spelen.

De MEGA-meesterproefdag werd afgesloten in de theaterzaal van Stad & Esch, waar de leerlingen een nieuwe toekomst symboliseerden. Hiermee werd benadrukt dat zij niet alleen politieke ideologieën onderzochten, maar ook zelf de basis legden voor een betere samenleving.

Er werd stilgestaan bij de realiteit en hoe de samenleving er vandaag de dag uitziet. Wat voert de boventoon? Wantrouwen of vertrouwen? De val van het kabinet of verantwoordelijkheid nemen? ‘Bij de aanblik van onze scholieren kan ik u verzekeren: nee, niet de val van het kabinet. Juist de geboorte van een nieuwe, hier in de theaterzaal van Stad & Esch’, aldus een begeleidende docent.

Een van de meest opvallende aspecten van de dag was dan ook het heersende vertrouwen tussen de leerlingen. Het vertrouwen in elkaars ideeën, inzet en betrokkenheid. Wat heeft geleid tot een mooi eindresultaat. In een tijd waarin wantrouwen soms overheerst, hebben onze leerlingen laten zien dat vertrouwen en samenwerking essentiële bouwstenen zijn voor succes.

‘De MEGA-meesterproefdag heeft laten zien dat vakoverstijgend werken de leerlingen in staat stelt om hun kennis en vaardigheden op een integrale manier te benutten’, aldus een van de begeleidende docenten. ‘Het was fantastisch om te zien hoe de leerlingen met hun creativiteit en samenwerkingsvaardigheden op een professioneel niveau hebben gewerkt.’

Stad en Esch Milou Mensing