Maandverwachting: fraai lenteweer laat op zich wachten

Het geduld van liefhebbers van fraai lenteweer wordt op de proef gesteld. Ook in de tweede helft van maart zit zonnig en warm weer er nog niet in. Maar er gloort hoop aan de horizon. Begin april stijgt de kans op terrasweer!

Deze week zien we de temperatuur van dag tot dag flink schommelen. Dat is typisch voor maart, maar de schommelingen zijn dit jaar sterker dan de voorgaande jaren. In de tweede helft van maart zal de grens van koude en zachte lucht in de buurt van ons land blijven, maar het ziet er naar uit dat het vaker zacht is dan koud. Maar juich niet te vroeg, want met die temperatuurwisselingen zijn ook veel regengebieden en buien actief. Hierdoor verlopen de zachte dagen vaak ook behoorlijk nat.

Benut de mooie momenten
Het zal zeker niet de hele tijd regenen. Tussendoor is er best kans op een droge dag of dagdeel. Zeker in de laatste dagen van maart, als de zomertijd net is begonnen, lijkt de kans op droge momenten toe te nemen. En als de zon dan even doorbreekt is het snel lekker en kan vitamine D worden opgedaan.

Op de meeste dagen wordt het 10-15 graden, maar op een zonnige dag in de zachte lucht kan het nog wel wat warmer worden. Gemiddeld wordt het eind maart 10-12 graden, daar zitten we nu dus vaak rond of boven.

Terrasweer in april?
Voor de eerste helft van april worden normale neerslaghoeveelheden voorzien en dat is goed nieuws, want april is gemiddeld de droogste maand van het jaar. Normale tot iets bovennormale temperaturen zijn daarbij het meest waarschijnlijk. Gemiddeld wordt het in de eerste helft van april 12-15 graden. Met een zonnetje erbij kan het dan al heel lekker zijn.

Jaco van Wezel – Weeronline/ foto Leo de Harder