Maandverwachting: februari start zacht, windrijk en nat

Februari begint met zacht, wisselvallig en nat weer. In hoog tempo trekken regengebieden en buien van de Atlantische Oceaan over ons land en daarbij kan de wind soms flink uithalen. Bij een dergelijk weertype komt het aan zee geregeld tot zware windstoten en we moeten niet gek opkijken als het een keer tot storm komt.

De wind waait in de eerste helft van februari uit het westen tot zuidwesten en daarmee wordt zachte lucht aangevoerd. De kans op vorst is klein, maar bij een windstil intermezzo kan het in de nacht en vroege ochtend nog wel een keer licht vriezen. Overdag ligt de temperatuur tussen 5 en 10 graden. Daarmee kunnen we spreken van normaal tot vrij zacht weer, want gemiddeld is het een graad of 6.

Rustiger en droger in tweede helft van februari
In de tweede helft van februari wordt het waarschijnlijk rustiger en droger. Dit komt doordat neerslaggebieden een noordelijkere koers krijgen en ons land onder invloed van een hogedrukgebied komt Bij rustig weer kan gemakkelijk mist of laaghangende bewolking ontstaan en valt minder regen dan normaal.

Het rustige weer gaat gepaard met normale tot iets boven normale temperaturen. Het klimaatgemiddelde voor eind februari is een graad of 8. Nu loopt de temperatuur bij voldoende zon soms op in de dubbele cijfers. Heldere nachten kunnen wel lichte vorst opleveren, maar schaatspret levert dat niet op.

Tekst Jaco van Wezel weeronline / foto Pixabay