Nieuws

Maak parkeren in straten duurder en stimuleer parkeergarages

In een aantal straten rondom het centrum van Meppel is soms geen plek voor omwonenden om hun auto te parkeren. Maar over het algemeen zijn er ‘voldoende parkeerplaatsen’ in Meppel, blijkt uit onafhankelijk onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren.

Vooral rondom de Indische Buurt, een buurt tegen het centrum aan, staat het doorgaans vol met geparkeerde auto’s. Al met al is op een normale doordeweekse dag iets meer dan de helft van de parkeerplaatsen bezet, waarbij vooral in de straat wordt geparkeerd. In de acht parkeerterreinen en -garages vlak bij de stad is gemiddeld op het drukste moment veertig procent van de plekken bezet.

Volgens het onderzoek komt dit vooral omdat de garages niet goed aangegeven staan, minder gebruiksvriendelijk zijn en er een beperkt verschil is in de parkeertarieven. De nieuwste parkeergarage aan de Kromme Elleboog wordt bovendien als onprettig ervaren. Zo wordt de ingang als krap omschreven en de banen naar andere verdiepingen als steil.

Parkeertarieven

Mede daarom adviseren onderzoekers de gemeente om het parkeren op parkeerterreinen en in parkeergarages te stimuleren. Het parkeren in straten is vooral bedoeld om korte tijd stil te staan, bijvoorbeeld voor een boodschap.

Prikkels aan automobilisten kunnen gegeven worden door een groter verschil in tarieven te vragen: dus parkeren in een garage moet goedkoper worden en duurder in de straat. Parkeren op een parkeerterrein kost zo’n 1,65 euro per uur in Meppel. In de straat is dat 1,95 euro.

“De parkeertarieven zijn in vergelijking met de omgeving passend bij een stad met de omvang en regiofunctie die Meppel heeft”, concluderen de onderzoekers. Parkeren in Meppel is goedkoper dan in Assen of Zwolle en vergelijkbaar met Hoogeveen. In de omliggende gemeenten Staphorst en Steenwijk kun je gratis parkeren.

Dit jaar komt de gemeente Meppel met een nieuw parkeerbeleid. De uitkomsten van dit onderzoek worden daar voor gebruikt.

Tekst Stefan Klomp (RTV Drenthe) Foto P Kromme Elleboog (RTV Meppel)