Cultuur

Kwaya uit Most trad op op festival Mariakerk Meppel speelt

Het was lange tijd onzeker of het schoolkoor Kwaya uit Most zou kunnen optreden tijdens het festival Mariakerk Meppel speelt ter herdenking van het 600 jaar bestaan van de toren. Gelukkig kwam er tijdig onlangs groen licht voor Kwaya. Zij verzorgden een optreden tijdens het festival

De organisatie van het festival Mariakerk Meppel speelt vroeg vorig jaar al bij de Stichting Stedenband Most-Meppel naar de mogelijkheden van een uitwisseling. Inmiddels bestaat er al ruim twaalf jaar een regelmatige samenwerking tussen de stichting Stedenband Most-Meppel en de Vissy Odborna Skola, de school voor middelbaar en hoger beroepsonderwijs, waarvan het schoolkoor Kwaya deel van uitmaakt.

Een van de drijvende krachten achter de stichting is Bart van den Dolder. Dankzij zijn inspanningen kon Meppel het schoolkoor uit Most ook dit jaar weer met open armen ontvangen. In zijn inleiding van het concert herinnerde Bart nog aan het ontstaan en de traditie van de stedenband.

In 2017 maakten burgemeester Richard Korteland en Jan Paparega, burgemeester van Most kennis met elkaar. Aanleiding destijds was de viering van het 500-jarig bestaan van de Maria Hemevaartkerk in Most. Het is dus bijzonder dat juist tijdens het aanstaande festival van de Grote of Mariakerk in Meppel de banden met Most kunnen worden aangehaald. Burgemeester Richard Korteland en zijn vrouw waren aanwezig in de kerk en genoten van een mooi concert door Kwaya

De kosten voor het verblijf in Meppel werden gedragen door de Stichting Stedenband Most en de Stichting Orgelconcerten Meppel, waaronder het festival valt.

RTV Meppel/ foto Robert den Broeder