Cultuur

‘Kutvoorstelling’ en ‘Ik zou liever Angel heten’ krijgen opvolger

Mevrouw Ogterop in Meppel komt met een nieuwe show genaamd De kant van Ada. Het is de derde voorstelling van het productiehuis dat onderdeel is van Schouwburg Ogterop.

Ada is de vrouw van een man die dertien jaar geleden een meisje verkracht en vermoordt. “Zij staat door zijn daad opeens bekend als de vrouw van en dat heeft natuurlijk een enorme impact op haar leven”, vertelt artistiek leider Lotte Dunselman. “Hoe dat voor haar voelt laten we zien tijdens de voorstelling.”

Dunselman speelt zelf de rol van Ada tijdens de voorstelling. De actrice deed inspiratie op voor het verhaal door het boek Jij bent van mij van Peter Middendorp. “Een prachtig boek om te lezen”, legt ze uit. “Tijdens het verhaal staat vooral de moordenaar centraal, maar mij fascineerde Ada heel erg.”

“Wat doet het met je als je man zoiets doet, want je bent opeens de vrouw van een moordenaar. Wist ze wat hij had gedaan? Wist ze het niet? Hoe gaat je leven verder? Hoe gaat je omgeving daarmee om?” Allemaal vragen die in haar hoofd rondspookten.

Dus besloot de actrice om een verhaal rondom de vrouw te maken. Daarvoor schakelde ze de hulp van Middendorp in met de vraag of hij het script wilde schrijven. “Daar reageerde hij enthousiast op. Vervolgens is hij voor ons gaan schrijven. Het is voor hem de eerste keer dat hij een script maakt voor een theatervoorstelling.”

Ria Marks doet de regie van de voorstelling en Isa Zwart speelt mee op het podium naast Dunselman. Zwart mag een veelzijdige rol vertolken. “Met name zorg ik voor de muziek en de zang, maar ik vertolk ook de gedachten van Ada. Soms ben ik haar dochter en soms mijzelf. De rol is erg flexibel”, licht ze toe.

Vrijdag is de aftrap in Meppel en daarna trekt het theatergezelschap door Nederland. Voor de jonge actrice is het avontuur nieuw. “Het is de eerste keer dat ik op tour ga, dat maakt het wel spannend.”

Het plan voor een eigen productiehuis kwam een aantal jaren geleden van de directie van Ogterop. Het viel hun op dat er in Drenthe geen theatergezelschap was dat zelf voorstellingen bedenkt en daarmee het land in trekt. Productiehuis Mevrouw Ogterop, dat los functioneert van de schouwburg, was geboren.

Eerdere voorstellingen waren Ik zat in een kutvoorstelling, maar mijn haar zat wel heel erg goed en Ik zou liever Angel heten. Beide kregen lovende recensies, Dunselman hoopt weer op succes met de nieuwe voorstelling. “Maar we zijn vooral blij met het resultaat, het is een mooie show geworden.”

Hoewel de première van de voorstelling nog moet plaatsvinden is Dunselman alweer aan het brainstormen over het volgende verhaal. “Het is gebaseerd op een boek van Nanne Tepper, De eeuwige jachtvelden. Het verhaal gaat over een gezin op het platteland dat in armoede opgroeit, daar wordt een theaterbewerking van gemaakt.”

Maar eerst wil ze de planken op als Ada. “Vrijdag pakken we groots uit met een rode loper, een mooie ontvangst en een feestje achteraf. Daarna zien we wel verder”, lacht ze.

Stefan Klomp RTV Drenthe