Nieuws

Koopzondag met Halloween trekjes

Afgelopen weekend was er in Meppel een koopzondag met Halloween karakters in de stad. De straten waren gevuld met skeletten op stelten, griezelige zombie-achtige types, een geest compleet met brandende kettingzaag en figuren die zo waren weggelopen uit cultfilms. Winkelen was deze dag een stuk spannender dan gebruikelijk.

Halloween is komen overwaaien uit landen als Ierland, Engeland en Verenigde Staten en begint in Nederland ook steeds populairder te worden. Het wordt officieel gevierd op 31 oktober, volgens de Keltische kalender oudejaar. Aanvankelijk was een kinderfeest waarbij kinderen verkleed langs de deur gaan om snoep te scoren.

Tegenwoordig doen er steeds meer tieners en jong volwassenen mee. Ze verkleden en schminken zich zo angstwekkend mogelijk. Een aantal avonturenparken in Nederland organiseren zelfs speciale Halloween party’s Momenteel viert meer dan de helft van Nederland Halloween.

In Noord Nederland doet Halloween het minder goed. Daar blijft het op de Christelijke Cultuur gebaseerde Sint Maarten op 11 november populair. De kinderen gaan dan met lampioenen langs de deur, zingen een liedje om snoep of fruit te scoren.

RTV Meppel/ foto Mirte Dijkstra