Ondernemend

Kooiker-Groep presenteert nieuwe machine

Commerciële partnerbijdrage

Foto: Jaco Hoeve

In de start van dit nieuwe jaar presenteert de Kooiker-Groep een innovatieve machine. Met deze nieuwe machine, ontwikkeld door Kooiker Zuigtechniek, opent Klaas Kooiker Aannemersbedrijf een deur naar een nieuw soort dienstverlening.

Steeds meer woonwijken worden aangelegd met een nieuwe vorm van regenwaterafvoer, anders dan de traditionele rioolputten. Deze wijken hebben geen riolering meer voor regenwater, maar het water wordt afgevoerd in goten, sloten of wadi’s. Door waterdoorlatende of waterpasserende bestrating toe te passen, kan het water door de weg worden opgezogen en afgevoerd. Een prachtige uitvinding. Maar na een aantal jaar wordt de waterdoorlatendheid van de bestrating minder, omdat het dichtslibt met zand, mos en water. Kooiker-Groep heeft daarom een revolutionaire machine ontwikkeld die de voegen en de bestrating schoon zuigt en weer terug waterdoorlatend maakt.

Klaas Kooiker, directeur: ‘Als bedrijf zijn wij continu bezig met het bedenken van oplossingen voor vragen vanuit klanten. De afgelopen tijd kreeg ik steeds meer vragen vanuit verschillende gemeenten door het hele land, waardoor de probleemstelling met de waterafvoer boven water kwam.’ Nu is er de oplossing: een machine die waterpasserende en waterdoorlatende bestrating kan reinigen. Deze nieuwe, revolutionaire machine kan achter een speciaal uitgeruste zuigwagen worden gekoppeld, waardoor men straten weer schoon kan maken, zodat ze weer functioneren zoals ze in basis bedoeld zijn.

Klaas Kooiker verwacht dat deze uitvinding een uitkomst gaat zijn voor gemeenten en provincies. Klaas vervolgt: ‘Ik weet zeker dat veel instanties nieuwsgierig zijn naar deze ontwikkeling.
De Kooiker-Groep heeft de afgelopen jaren hard gewerkt hebben om deze mooie innovatie te realiseren. Ik ben heel trots op het team van engineers en de samenwerkingspartners, omdat we samen dit resultaat mogelijk hebben gemaakt. We zijn de eerste in Nederland die deze innovatie op de markt brengen en we kijken er naar uit om het een succes te maken. Aangezien deze innovatie belangrijk is voor ons bedrijf, hebben we hiervoor octrooi aangevraagd bij Octrooicentrum Nederland. Hiermee beschermen we onze investeringen in deze innovatie en kunnen we eventuele copy-cats makkelijker aanpakken. Dat zorgt ervoor dat we ook op langere termijn in staat blijven om nieuwe dingen te blijven ontwikkelen.’

Kooiker Zuigtechniek en Klaas Kooiker Aannemersbedrijf zijn onderdeel van Kooiker-Groep. Met al meer dan 10 jaar ervaring is Kooiker de specialist in de blaas- en zuigtechniek en aannemerij. Wat begon als een startend bedrijf in 2006 is nu een snelgroeiende onderneming, dat met haar 15 vrachtauto’s en grote machinepark tegenwoordig ook over de grens opereert. Ontwikkeling en doorgroeien staan dan ook jaarlijks op de agenda.