Nieuws

Koning Willem-Alexander komt naar Meppel

Zijne Majesteit de Koning brengt woensdagmiddag 17 januari een werkbezoek aan Port of Zwolle in Meppel. Port of Zwolle is het gezamenlijke havenbedrijf van de gemeenten Zwolle, Kampen en Meppel. Een knooppunt waar water, spoor en wegen samenkomen. Het werkbezoek staat in het teken van circulair ondernemen, economische ontwikkeling, bestuurlijke samenwerking en inspelen op veranderende vervoersstromen. 

Burgemeester Korteland en Jeroen van den Ende, managing director Port of Zwolle, zijn zeer verheugd over het bezoek. Burgemeester Korteland: “Het is geweldig dat de Koning naar ons havengebied komt om te zien wat Port of Zwolle voor de samenwerkende ondernemers en overheden betekent. Port of Zwolle gaat in essentie over samenwerken, over je eigen schaduw heen stappen om sámen verder te komen. Daarbij spelen gemeentegrenzen of provinciegrenzen geen rol. Voor ons, is dat heel normaal. Het is toch zó bijzonder dat de Koning er graag voor naar Meppel komt.”

Het werkbezoek start bij Alumax Boats dat aluminium boten ontwerpt en bouwt. De Koning krijgt een rondleiding door de werf en ondernemers uit Zwolle en Kampen delen ervaringen binnen Port of Zwolle. De eigenaar van de Weever Groep vertelt over initiatieven in de haven rond waterstof, over circulaire bouw en over het hergebruiken van de materialen die de sloop van gebouwen en vrachtschepen oplevert. Vervolgens krijgt de Koning bij twee trucks van vrachtwagenbedrijf Scania toelichting op de rol van het bedrijf bij Port of Zwolle en op de ontwikkeling van vrachtwagens die op waterstof rijden. Bij de gesprekken zijn ook studenten aanwezig die stagelopen bij de bedrijven. Zij vertellen over hun ervaringen en over hun toekomstplannen.

Met een watertaxi van Alumax vaart de Koning naar het Fieldlab Circulair Ondernemen. In het fieldlab in het centrum van Meppel werken ondernemers en studenten aan het ontwikkelen, testen en produceren van nieuwe (voedsel)producten.

Cheryl Groen bron Gemeente Meppel/ foto Leo de Harder