Regio

Komende dagen hoge zonkracht

Vooral zaterdag zonovergoten – Vanaf maandag iets meer bewolking. De dagen worden langer en dit betekent dat de zon steeds feller kan gaan schijnen. Komende dagen wordt op uitgebreide schaal zonkracht 7 bereikt. De zonnebrandcrème moet dus weer mee want midden kan een onbeschermde huid al binnen een kwartier verbanden.

Vandaag schijnt de zon uitbundig en in een groot deel van het land wordt voor de eerste keer dit jaar zonkracht 7 gehaald. Met deze zonkracht kan een onbeschermde huid, afhankelijk van de huidtype, binnen 10-25 minuten verbanden. Tussen 11:00 en 16:00 uur staat de zon het hoogst aan de horizon en loopt iemand risico om te verbranden. Insmeren is dan ook zeker aan te raden. De zon is op zijn felst rond 13:30 uur.

Ook in de avonduren is het vaak nog zonnig maar insmeren is dan niet meer nodig. In de avonduren staat de zon zo laag aan de horizon dat waardoor een onbeschermde huid niet meer kan verbranden. De zonkracht is dan slechts 1-2.

Pinksteren vaak zonnig
Ook tijdens het lange pinksterweekend is het de zon die het weerbeeld domineert. Vooral zaterdag is het zonovergoten en vrij aangenaam met temperaturen die oplopen naar 17 graden in het noorden tot lokaal 22 graden in Limburg. Voor mensen die deze dag naar buiten gaan is insmeren dan ook zeker aan te raden. Ook zaterdag wordt namelijk zonkracht 7 gehaald. Alleen in het uiterste noorden is de zon iets minder fel met zonkracht 6.

Zondag en maandag is iets meer bewolking aanwezig. Op zondag schijnt de zon er op de meeste plekken gewoon doorheen en met zeer aangename temperaturen is het dan ook perfect weer om naar buiten te gaan. Maandag heeft de zon het wel iets moeilijker, maar zal de zon ook af en toe te zien zijn. Beschermen tegen de krachtige zon is ook dan dus wel nodig.

Berend van Straaten – Weeronline/ foto shutterstock