Regio

Koloniekak toe aan zesde druk

Uitgeverij Het Drentse Boek van streektaalorganisatie Huus van de Taol in Beilen is er maar wat blij mee. Negen jaar na het verschijnen van de eerste druk is het boek Koloniekak, leven in een gevangenisdorp toe aan de zesde druk. ‘De verkoop gaat natuurlijk niet zo snel meer als in het begin, maar er is nog steeds vraag naar dit prachtige boek,’ aldus uitgever Bert Rossing. Het gevangenismuseum in Veenhuizen is een grote afnemer. En nu er steeds meer bezoekers komen, omdat Veenhuizen de UNESCO-werelderfgoedstatus heeft gekregen, verwacht Rossing dat Koloniekak een bestseller blijft.

Mariët Meester groeide zelf op in Veenhuizen, en die betrokkenheid is merkbaar in dit boek; zij vertelt het verhaal van binnenuit. In Koloniekak, leven in een gevangenisdorp, vertellen (oud-)inwoners van het dorp, veelal personeelsleden, over deze bijzondere dorpsgemeenschap. Het dorp Veenhuizen is het enige dorp in Nederland waar tot ver in de jaren tachtig van de vorige eeuw vrijwel alleen mensen woonden die in dienst waren van justitie. En daarnaast woonden er uiteraard de honderden verpleegden, gedetineerden en oorlogsmisdadigers in de gevangenissen. Overal kwamen zij elkaar in het dagelijkse leven tegen.

Aan de hand van meer dan honderd interviews beschrijft Mariët Meester op een levendige manier dit bijzondere dorp waar zowel gedetineerde als inwoner altijd rekening had te houden met al dan niet duidelijk omschreven vaste voorschriften en gebruiken.

Koloniekak is te koop in het gevangenismuseum, bij de plaatselijke boekhandel en rechtstreeks bij de uitgever (huusvandetaol.nl/webshop). Het boek kost € 12,50.

Foto Jaap Ruig. Op de foto Mariët Meester