Evenementen

‘Juwelen’ strijken neer in Meppel: Puppet International festival

Het grootste poppentheater-festival van Nederland is terug. Puppet International in Meppel verwacht tot en met zondag 6.000 bezoekers te trekken voor de meer dan 250 voorstellingen. Vertellen waarom dit festival zo leuk is, dat blijkt nog niet zo eenvoudig.

“Meppel? Zijn we in Meppel. Hebben jullie hier ook iets te eten?”, vraagt de grote witte beer. Het is een van de poppen van het Puppet International-festival. Magda van Veen, voorzitter Puppet International, is blij om de beer en bijbehorende acteurs te ontvangen in Meppel.

De hele programmering van het evenement staat volgens haar als een huis: “We hebben 250 voorstellingen, 25 locaties. Ik noem het juweeltjes, omdat ik weet dat het in Europa het neusje van de zalm is. Dit is uniek.”

Manipulatie
Uitleggen hoe leuk dit festival is, dat is een van Van Veens dagtaken. “Vroeger kwamen alleen de poppen-minnende Nederlanders. En dat verandert wel. Je moet het echt zien om te snappen hoe mooi dit is. Maar er hangt nog een bepaald imago omheen, dat van Jan Klaassen en Katrijn. Die zijn er ook wel, maar dat is een heel klein onderdeel. Vijf procent van onze programmering is voor kinderen, de rest is bedoeld voor volwassenen. Het is verfijnd, theater met diepgang.”

“Er is dus ook heel veel dat niets met poppen te maken heeft”, stelt de voorzitter. “Het gaat ons erom dat je iets tot leven laat komen. Dat kan met een pop, want het is zo goed dat als de shows met poppen even bezig zijn, je echt denkt dat de pop praat. Maar je kunt natuurlijk ook andere dingen tot leven laten komen, met manipulatie van beweging, lichten en geluid. Zelfs de vaste theatergangers worden hier verbaasd. Er kan hier juist meer dan met acteurs, de mogelijkheden zijn enorm.”

Bier
Poppentheater is vooral groot in Duitsland en Frankrijk, daar komen de meeste artiesten vandaan. Maar Puppet wil daar verandering in aanbrengen met Nederlands talent, waardoor zij in grote getalen in Meppel zijn. En dat blijkt erg gezellig. “We slapen veel op dezelfde plekken, in dezelfde hostels. ‘s Avonds zien we elkaar daar, drinken we een biertje en kunnen we even kletsen”, vertelt Nynke Gabeler van Theatergroep Knars. “Het is een mooie manier elkaar te leren kennen.

Veel mensen die in hetzelfde vak zitten, samen in dezelfde stad.”
Omdat al die jonge makers nu wel op dezelfde plek zitten, is Meppel nu ook een goede plek voor scouts. Dit weekend zijn er internationale programmeurs in Meppel op zoek naar interessante voorstellingen. “Ik hoop dat we ons in de kijker spelen”, aldus Gabeler.

Europa
“We geven ze een podium”, vult Van Veen aan. “Daarom zijn de buitenlandse scouts hier, die gaan alle voorstellingen af en op die manier hopen we dat ze geboekt worden zodat Nederlandse makers ook groter worden. En dit weten de makers heel goed. Bij de meesten gieren de zenuwen door het lijf.”
Puppet International verwacht 6.000 bezoekers en als de kaartverkoop op de huidige voet doorzet wordt dat zelfs iets overtroffen. “Deze editie is voor mij geslaagd als alle mensen blij zijn, en daar lijkt het wel op”, aldus Van Veen.

Tekst RTV Drenthe/foto Leo de Harder (luisterroute)