Internationale vrijheidsmarkt op 5 mei

Het Apostolisch Genootschap Meppel houdt donderdag 5 mei een internationale vrijheidsmarkt. In samenwerking met activeringscentrum MensA en wijkplatform Haveltermade kunnen bezoekers voor de eerste keer aanschuiven bij speciale Vrijheidsmaaltijden in Meppel. De aftrap is om 11.00 uur met een gezamenlijke toost op de vrijheid in het kerkgebouw van het Apostolisch Genootschap aan de Witte de Withstraat.

Met de maaltijden wil de organisatie bezoekers laten discussiëren over de betekenis van de bevrijding in 1945 en vrijheid in het algemeen. “Wij willen op een laagdrempelige manier mensen uitnodigen om bij ons een maaltijd te nuttigen en zo met elkaar in gesprek te komen. Maar ook om elkaar te leren kennen, en bruggen te slaan tussen verschillende culturen en achtergronden. Eten verbindt altijd”, vertelt initiatiefnemer Theo Reinink. Naast de soepmaaltijden worden er door vrijwilligers van activeringscentrum MensA gratis hapjes aangeboden uit wereldwijde keukens. Hapjes die door de vrijwilligers zelf zijn samengesteld: “Wij vinden het belangrijk dat iedereen uit de maatschappij mee kan doen”, aldus Reinink.

Volgens Joke Emmink, coördinator-coach bij MensA, zijn de voorbereidingen inmiddels al in volle gang: “De eerste Syrische pizzaatjes zijn al binnen. We hebben echt al zo veel aanbiedingen van vrijwilligers gekregen die dolgraag willen helpen. Eén ding is zeker: aan het einde van de dag, hebben wij de buik wel vol”, grapt Emmink. “De vrijwilligers zijn zo blij dat ze iets mogen maken, dat vinden ze geweldig. Daar gaat het ook om. Voor elkaar, door elkaar én met elkaar, juist op Bevrijdingsdag”, voegt ze eraan toe.

Oekraïense vluchtelingen
Ook wordt er een rommelmarkt voor kinderen tot 12 jaar georganiseerd. “Vanaf 10.00 uur zijn zij van harte welkom. Wij willen juist de jeugd erbij betrekken. Zij zijn de toekomst: vrijheid is niet vanzelfsprekend”, legt Reinink uit. Er zal ook aandacht zijn voor de huidige oorlogssituatie in Oekraïne. Eerder deze week brachten coördinatoren Minette ter Avest en Joke Emmink van MensA een bezoek aan de Oekraïense vluchtelingen in het oude ziekenhuis van Meppel. “Wij hebben hen uitgenodigd voor de vrijheidsmarkt. We hebben voornamelijk de kinderen aangesproken. Hoe leuk is het voor hen als ze ook op de rommelmarkt kunnen staan, met een kleedje en speelgoed”, vertelt ter Avest.

Ze vervolgt: „De gevluchte kinderen hebben zelf weinig spullen, maar daar hebben wij uiteraard over nagedacht. Begin april heeft MensA een driedaagse meeneemmarkt georganiseerd. Daar zijn nog spullen van over. Dus zodra er kinderen komen die niets hebben om op een kleedje te leggen, mogen ze eerst even bij ons komen shoppen. Dan kunnen ze toch meedoen”, legt de coördinator uit. “Ook de mannen van de vluchtelingenboot aan de Paradijsweg in Meppel hebben een uitnodiging gekregen om samen met ons de vrijheid te vieren”, voegt Emmink eraan toe.

In de ontvangsthal van het kerkgebouw is in de eerste week van mei ook een tentoonstelling te zien over de oorlogsperiode 1940-1945 in Meppel. Tevens hangen er schilderijen van Meppel, gemaakt door kunstenaar Johannes Padding.