Nieuws

Inspectie neemt circa 18.000 kilo vuurwerk in beslag

Deze week heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) circa 18.000 kilo vuurwerk in beslag genomen bij een Nederlandse vuurwerkimporteur. Het gaat om vuurwerk dat sinds 1 december 2020 is verboden in Nederland, zoals vuurpijlen, singelshots, Romeinse kaarsen en knalvuurwerk. En om professioneel F3-categorie vuurwerk dat was omgestickerd en/of waar de CE-markering van ontbrak. F3-vuurwerk mag niet op Nederlands grondgebied worden opgeslagen.

In de bunkers vonden de vuurwerkinspecteurs ongeveer 18.000 kilo vuurwerk dat niet voldoet aan wet- en regelgeving. Naast de dozen met vuurwerk dat sinds 1 december 2020 verboden is in Nederland, waren er ook dozen met daarin knalstrengen (F3-categorie) die waren voorzien van een F2-categorie label.

Vuurwerk kan in het gebruik, het transport en de opslag risico’s met zich meebrengen. Daarom moet het voorzien zijn van de juiste, wettelijke verplichte etiketten. De CE-markering staat voor de veiligheid en kwaliteit van het product en moet het logische gevolg zijn van een correct doorlopen conformiteitsbeoordelingsprocedure.

Deze inbeslagname komt bovenop de eerder in beslaggenomen partij begin van de maand van 17 000 kilo

Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)