Regio

In Meppel geboren Zeeuw maakt strip over Bartje

Ahmad Resh uit het Zeeuwse Scherpenisse gaat een strip maken over Bartje. Het fictieve boerenventje uit de boeken van Anne de Vries zit in het collectieve geheugen gegrift, natuurlijk vanwege de uitspraak: Ik bid niet veur brune bonen.

“Ik ben zelf in Drenthe geboren, in Meppel”, zegt Resh bij Omroep Zeeland. “Ik ben daar opgegroeid. Ik heb een heel gelukkige jeugd gehad in Drenthe. Ik heb het boek gelezen vroeger en toen dacht ik: het minste wat ik terug kan doen voor de provincie is een strip maken over de icoon van Drenthe.”

Resh vertelt dat hij een enorme liefhebber is van oud-Nederlandse verhalen. “Ik heb vroeger ook bijvoorbeeld Pietje Bel gelezen, net als Dik Trom en dat soort boeken allemaal. Maar Bartje was toch net een tikkeltje dichterbij voor mij. Ik voelde een band met Bartje.”

Voor Resh is Bartje is een symbool voor Drenthe, en dus ook voor hem. Maar Bartje ontstijgt ook de provincie Drenthe, vertelt hij. “Ik heb hier in huis zelfs beeldjes die ik gewoon in Terneuzen heb gekocht.”

De scenarioschrijver besloot daarom contact te zoeken met de uitgever van Anne de Vries, de schrijver van Bartje, met de vraag of hij een strip over Bartje mocht maken. En dat mocht. Er wordt nu een stripserie gemaakt die in kranten in het Noorden wordt gepubliceerd. Ook wordt er een compleet stripboek gemaakt, die in ieder geval in Zeeuwse winkels komt te liggen.

Christie Adams/ foto Omroep Zeeland