Natuur

Het zijn traditioneel de donkere dagen voor kerst

Traditioneel is de periode voor kerst somber en donker en daar komt dan ook de uitspraak ‘het zijn de donkere dagen voor kerst’ vandaan. Niet alleen vanwege de korte periode met daglicht, maar vaak ook door somber en grijs weer. Het weer helpt de komende tijd mee aan dit beeld, want het is vaak bewolkt of mistig.

Tot en met 21 december worden de dagen steeds korter, maar wist je dat we de donkerste middagen al bijna weer achter de rug hebben? Van 11 tot en met 15 december gaat de zon in het midden van het land om 16:28 uur onder.

Vanaf 16 december wordt het langzaam later in de middag pas donker en kun je steeds iets langer van het daglicht genieten. Op eerste kerstdag is de zonsondergang 16:33 uur en op de laatste dag van het jaar gaat de zon om 16:38 uur onder. Tien minuten later dan volgende week.

Tijdens de ochtenden merk je er helemaal niets van. Sterker nog: het blijft zelfs nog langer donker dan nu. De zonsopkomst op 9 december 8:36 uur, op 16 december is dat 8:42 uur en tijdens de laatste dagen van de maand 8:48 uur. Dat de laatste zonsopkomst en de vroegste zonsondergang niet op de kortste dag van het jaar vallen heeft te maken met de baan van de aarde om de zon. Die is namelijk niet precies cirkelvormig, maar een klein beetje eivormig.

RTV Meppel/Weeronline/ Foto Leo de Harder (Meppel 2021)