Nieuws

Het belang van blijven vernieuwen in regio

Het Ondernemerspunt, aan de Werkhorst in Meppel, is de hele week weer bezet met klassen vol studenten die werken aan diverse projecten voor de regio. Zo is ervanuit het Deltion College het Facilitair leerbedrijf, die veel opdrachten voor ondernemers uitvoert en het Wijkleerbedrijf Helpende Handen, gericht op de ondersteuning van de inwoners. Aan het thema gastvrij werkt het Business College van Drenthe College samen met retailers uit Meppel, zij onderzoeken hoe gastvrij Meppel is. Vanuit Windesheim heeft het Living lab jong en oud een vervolg gekregen op vorig jaar. Naast deze klassen worden momenteel dertig opdrachten uitgevoerd door individuele studenten of groepen.

In verschillende wijken in Meppel zijn initiatieven gestart voor én met inwoners. Eén van deze initiatieven is het Living Lab voor ouderen en jongeren. Een project waarbij studenten samen met inwoners kijken naar het nog leefbaarder maken van en ‘het goede leven’ in Meppel. Vorig jaar heeft dit project met succes gedraaid met ouderen en vanaf dit schooljaar ook samen met jongeren. Jongeren, die het leuk vinden om aan nieuwe ideeën te werken voor Meppel, zijn van harte welkom en kunnen zich melden bij de Regiocampus. Het Wijkleerbedrijf Helpende Handen van Deltion College ondersteunt ook dit jaar de inwoners bij het doen van boodschappen, spelletjes, kinderfeestjes organiseren en sport -en spel activiteiten. Iedereen kan gebruik maken van de ondersteuning van de studenten. Het aanmelden van een hulpvraag van inwoners kan via de e-mail info@meppelvoorelkaar.nl. Verschillende Regiocampus partners zoals gemeente Meppel, Welzijn MensenWerk en scholen werken hierin samen.

In gemeente Westerveld is het Ondernemerspunt gevestigd in de oude tuinbouwschool, waar een vitaliteitscampus wordt ontwikkeld. Iedere ondernemer of instelling in de gemeente kan opdrachten neerleggen, die uitgevoerd kunnen worden door studenten. Coördinator hiervan is Rianne Staal, te bereiken via de a-mail ondernemerspunt@regiocampus.nl. Opdrachten kunnen worden uitgevoerd door leerlingen en studenten van het vo, mbo, hbo en de universiteit. Momenteel voeren leerlingen van RSG Stad& Esch Diever opdrachten uit voor hun profielwerkstukken bij diverse opdrachtgevers.

Het Academisch lab is ontwikkeld om de samenwerking met universiteiten te versterken. Inmiddels is het universitaire voedingsonderzoek ‘de club van de gezonde eters’, onder leiding van de Wageningen University Research en regionale hbo’s, het derde en laatste onderzoekjaar ingegaan en is gericht op gezond ouder worden. Dit onderzoek vindt plaats in gemeente Meppel, Steenwijkerland en Westerveld. In de proeftuin preventie wordt samengewerkt met de Aletta Jacobs School of Public Health, onderdeel van de Rijksuniversiteit in Groningen.