Natuur

Helixnevel binnenkort zichtbaar

Eind september zijn de condities ideaal om de Helixnevel te zien. Het maanlicht stoort het minst en bij helder weer is met een verrekijker een groene wolk te zien. Daarvoor moet vlak boven de horizon in zuidelijke richting worden gekeken. Een telescoop is nodig om de karakteristieke ringvorm van de sterrennevel te onderscheiden.

Op 28 september rond 23:30 uur bereikt de Helixnevel zijn hoogste punt boven de horizon en het maanlicht stoort het minst, waardoor kijkcondities geschikt zijn. Trek wel een kwartier extra uit om de ogen te letten wennen aan het donker. Daarnaast is een donkere omgeving met nauwelijks lichtvervuiling het beste om de sterrennevel te kunnen spotten. Denk bijvoorbeeld aan de Waddeneilanden of de Veluwe.

De afstand tot de aarde is in vergelijking met de totale omvang van ons sterrenstelsel relatief kort en daardoor zou de Helixnevel met een verrekijker te zien moeten zijn. Vlak boven de horizon in het zuiden is dan een groene wolk zichtbaar. De karakteristieke ringvorm van de sterrennevel is alleen met een telescoop te onderscheiden.

Ontstaan van de Helixnevel
De Helixnevel is ontstaan toen een middelgrote ster in ons sterrenstelsel aan zijn einde kwam. Het binnenste van de ster blijft achter en de buitenste laag wordt de ruimte in geslingerd. Omdat de resterende kern straling blijft uitzenden, worden de gassen eromheen opgelicht in een scala aan kleuren. Dit is wat zichtbaar wordt als de Helixnevel. Volgens astronomen zal onze zon over ongeveer vijf miljard jaar ook een sterrennevel vormen.

Bron weeronlin.nl
Foto Shutterstock