Evenementen

Gevarieerd programma op Koningsdag in Meppel en Nijeveen

Koningsdag wordt op zaterdag 27 april in Meppel en Nijeveen op spectaculaire wijze gevierd. Het Nationaal Feestcomité onder leiding van voorzitter Henk Haze heeft met extra veel enthousiasme aan het gevarieerde programma gewerkt, omdat het comité vijftig jaar bestaat.

De festiviteiten beginnen in Meppel traditioneel om 9.00 uur met carillonspel hoog in de Meppeler Toren van stadsbeiaardier Mannes Hofsink. Om 9.30 uur begint de Aubade met een vol programma en bijzondere gasten. Burgemeester Richard Korteland en comitévoorzitter Henk Haze houden een toespraak. De Bazuin zorgt voor de muzikale begeleiding. Ken Besuijen, Anique van Büseck en Jur Arp verzorgen vocale bijdragen, ex-stadsdichter Hayat Ezzeroili declameert een gedicht van haar hand en ceremoniemeester is De Vermakelaar Vincent van Leth.

 Speciale gasten zijn de gedecoreerden die de dag ervoor in het Stadhuis een koninklijke onderscheiding hebben gekregen. Leerlingen van OBS de Sprinkels dansen onder leiding van juf Mathilde op het nieuwe Koningslied. De Aubade wordt rechtstreeks uitgezonden op RTV Meppel. In de verzorgingshuizen kijken de bewoners naar de uitzending onder het genot van oranje soezen, een traktatie van het Oranjecomité.

Vrijmarkt

Op de brede Woldstraat begint om 8.00 uur de Vrijmarkt voor kinderen. Na de Aubade vinden op de pleinen en in de winkelstraten optredens plaats van onder andere The Flying Acrobats, de Jigger Bigger Band, Dr. Brass, Circus Zanzara, Bon Pardon met de voorstelling That’s Amore, de wandelende straatartiesten Menno en Willem en de Fanfare van de eerste Liefdesnacht.

Op het Prinsenplein geeft De Bazuin om 11.00 uur het jaarlijkse Koningsdag-concert. Op de Wheem staat vanaf 11.30 uur het Open Podium gereed voor jonge talenten. Op de Groenmarkt treedt vanaf 11.00 uur Grote Broer Kindercircus Okidoki op en kunnen de kids genieten van de Meester Sander Show.

Op het Prinsenplein barst om 13.00 uur een bruisend volksfeest los onder de naam Mokum op Koningsdag met Hans Kap, Liesbeth Vollebregt, Joop Leeuwendaal, Mike Appelhof en DJ Stefan.

Festival

Op de Stoombootkade begint om 13.00 uur het Alex Anders Festival met optredens van De Pieperts, Lemonade, Streach, Alexanders Band plays celebration of women en Serving Revival Vinyl. Voor de kids zijn er springkussens, Vera Vos kinderactiviteiten en een ijs- en foodtruck.

De horecabedrijven op Kerkplein, Wheem en Groenmarkt zetten vanaf 14.00 uur de feestprogramma’s voort. Op het Kerkplein met optredens van DJ Roelof, zanger Danilo Wattez en DJ Romana. Op de Wheem spelen DJ Revero en de zangers Mark Bakker, Davey van der Sluis en Mike Appelhof en op de Groenmarkt Anno Britting, Klazina, Gewoon Jacob, de Net Wak Wou XXL Piraten Tour en als speciale act Dries Roelvink.

In Nijeveen begint om 14.00 uur de Vrijmarkt en om 15.00 uur de Highland Games met muziek van Klapband en DJ Nijs. Voor de kinderen is er een mysterieuze zandbult, staan er springkussens en kunnen ze worden geschminkt.

De winkels zijn open van 10.00  tot 16.00 uur. Het volledige programma is te vinden op koningsdagmeppel.nl

Tekst/ foto Oranjecomité /foto aubade Leo de Harder