Nieuws

Genieten van de natuur of ten koste van.

Genieten van de natuur of ten koste van de natuur. Meningen over de plannen voor een camperplaats met ruimte voor vijftig campers tussen Meppel en Rogat lopen uiteen.

“We rollen nog net niet van onze stoel van het lachen, toen we deze plannen lazen”, zegt Henk Timmer (PvdA). “Welke cultuurbarbaar bedenkt dit plan aan de Hoogeveense Vaart? Waarom ga je een prachtig natuurgebied bevuilen met campers omdat we denken dat Meppel hier behoefte aan heeft?”

Namens omwonenden doet Meine Jongschaap het woord. “Wij zijn als buurt absoluut niet blij met deze plannen.” De bewoners wijzen op de ‘rustige omgeving met een mooie natuur’. Er leven onder meer dassen, vossen en ijsvogels.

Waardedaling

Een ondernemer wil op een akker tussen Meppel en Rogat een camperplaats beginnen. Dit stuk grond grenst aan de Hoogeveense Vaart en aan het monumentale tolhuis De Knijpe uit 1870. Dit tolhuis is eigendom van de ondernemer en wordt momenteel verhuurd.

Buurtbewoners vrezen dat de waarde van hun woning gaat dalen en wijzen erop dat ze er zijn komen wonen vanwege de rust, ruimte en het uitzicht. “Als deze plannen doorgaan, kijk ik recht tegen vijftig campers aan”, zegt Jongschaap.

Het gemeentebestuur en de ondernemer wijzen juist op de locatie om hier een camperplaats te beginnen. De initiatiefnemer wil de helft van de grond inrichten als bloemenweide.

Meer verkeer

Daarnaast zijn er zorgen over het verkeer. De weg waar de mogelijke camperplaats aan grenst wordt ook gebruikt door fietsers om van Rogat of Koekange naar de stad te gaan, en door scholieren. “De weg is ruim genoeg voor fietsers en campers”, reageert wethouder Jeannet Bos.

Niet iedereen in de politiek is tegen. “Wij zijn erg enthousiast over het plan”, zegt Liselot Raat namens de VVD. Ten eerste omdat er juist tekort is aan recreatieplaatsen. Ten tweede omdat het een plan is van een ondernemer en wij als gemeente dit dus niet hoeven te gaan beheren. Ten derde omdat de hele lokale economie hiervan gaat profiteren. Wie daar gaat overnachten, moet ook boodschappen doen en uiteten. Voor evenementen is het ook positief, mensen kunnen nu op een laagdrempelige manier blijven overnachten.”

Volgende week stemt de gemeenteraad over de plannen.

Stefan Klomp (RTV Drenthe)