Nieuws

Gemeente Meppel sluit aan bij Meld Misdaad Anoniem

Gemeente Meppel gaat samenwerken met Meld Misdaad Anoniem. Burgemeester Richard Korteland en Axel van Pel van het meldpunt tekenden daarvoor op woensdag 2 november een samenwerkingsovereenkomst. De gemeente ontvangt vanaf nu relevante signalen over criminaliteit en fraude in Meppel van Meld Misdaad Anoniem.

Het landelijke meldpunt geeft anonieme tips over criminaliteit in Meppel voortaan ook rechtstreeks door aan de gemeente. Als een gemeente niet aangesloten is, dan wordt anonieme informatie alleen gedeeld met opsporingsdiensten als politie en justitie.

Iedereen kan bijdragen aan een veilig Meppel
De samenwerking vergroot de informatiepositie van de gemeente en versterkt hiermee de aanpak van (ondermijnende) criminaliteit. Een belangrijk onderwerp waar steeds meer aandacht voor is. Burgemeester Korteland: “We wonen met bijna 35 duizend mensen in Meppel. Dat zijn héél veel ogen en oren die ons van waardevolle informatie kunnen voorzien als het gaat om het bestrijden van criminaliteit. Melden is soms moeilijk, dat is wat ik én de politie uit de samenleving verneemt. Meld Misdaad Anoniem maakt melden laagdrempeliger, omdat mensen zaken anoniem kunnen melden. Door als gemeente hierop aan te sluiten wordt onze informatiepositie vergroot en kunnen we beter acteren op wat er in de gemeente speelt. Op die manier kan iedereen bijdragen aan een veilig Meppel. Maak er gebruik van. ”

Melder blijft buiten beeld
Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke organisatie en geen onderdeel van de politie. Bij Meld Misdaad Anoniem kan iedereen een melding doen over bijvoorbeeld hennepteelt, de productie en handel van synthetische drugs, illegale prostitutie, fraude of onverklaarbaar vermogen. De anonimiteit van de melder staat hierbij altijd centraal.
Axel van Pel: “Het is altijd het beste om rechtstreeks naar de politie te stappen als je informatie hebt over criminele activiteiten. In de praktijk blijkt dat niet altijd makkelijk. Er zijn veel redenen voor mensen om niet te melden. Bijvoorbeeld uit angst voor wraak of omdat je de dader kent. Het kan ook zijn dat mensen de gevolgen van melden niet kunnen overzien of dat ze er na die tijd simpelweg niets meer mee te maken willen hebben. Voor al die gevallen is Meld Misdaad Anoniem een vangnet. Wij zorgen ervoor dat de informatie bij de opsporing terecht komt, maar de melder buiten beeld blijft.”

0800 – 7000
Meld Misdaad Anoniem is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Melden kan ook 24/7 via een beveiligde omgeving op meldmisdaadanoniem.nl/melden.

Meppel/foto Daan Prest