Schooltv

Gastles met Kinder Coalitieakkoord op het Stadskwartier

Even was raadslid Liselot Raat weer terug op haar basisschool Het Stadskwartier. Niet om les te krijgen, maar ditmaal om les te geven. In groep 8 van meester Jorrit overhandigde ze samen met raadslid Robbert van Leeuwen van Sterk Meppel het Kinder Coalitieakkoord aan leerlingen Eva en Rayaan. Daarna gaven de twee een interactieve presentatie over het werk van de Meppeler gemeenteraad, waar beiden sinds maart in gekozen zijn. Helaas kon Raul Klunder van D66 niet aanwezig zijn bij de presentatie van het stuk dat ze met z’n drieën opstelden.

Het is de eerste keer dat een coalitieakkoord van de gemeente Meppel wordt samengevat voor kinderen. In begrijpelijke taal, met kortere zinnen en zonder moeilijke woorden. Volgens Liselot is het belangrijk dat juist kinderen snappen wat er in hun gemeente gebeurt. “Zij zijn ook gewoon inwoners die geïnformeerd moeten worden. Niet alle onderwerpen zijn natuurlijk interessant voor ze, maar over zaken als veiligheid, onderwijs en sport hebben ze best een mening. Daarom hebben we eerst uit het ‘gewone’ coalitieakkoord de zaken gehaald die belangrijk zijn voor kinderen. Daarna hebben we de belangrijkste informatie samengevat en herschreven. Tenslotte heeft Kirsten Mussche, een jonge vormgeefster van 18, het coalitieakkoord vormgegeven.”

Voorafgaand aan de overhandiging van het Kinder Coalitieakkoord hielden Liselot en Robbert nog een korte presentatie voor de leerlingen uit groep 8. Ze vertelden wat de gemeenteraad doet, hoe vaak ze vergadert, welke onderwerpen worden besproken en waarom het belangrijk is dat mensen zich aanmelden om iets in de politiek te gaan doen. Maar ze stelden de kinderen ook vragen en beantwoordden vele vragen uit de klas. Robbert: “We waren best een beetje verbaasd dat de kinderen zoveel wilden weten en echt goede vragen stelden. Het was ontzettend leuk om te zien dat ze zo geïnteresseerd waren.” Ook meester Jorrit vond de gastles meer dan geslaagd. Liselot en Robbert gaven aan dat ze de komende tijd op uitnodiging graag meer klassen in de gemeente Meppel willen bezoeken.