Nieuws

FrieslandCampina gaat reorganiseren

Locaties in Meppel en Beilen blijven open. FrieslandCampina gaat reorganiseren waardoor banen zullen verdwijnen. Jaarlijks wil het concern 400 tot 500 miljoen euro bezuinigen. De 22 productielocaties, onder meer in Meppel en Beilen, blijven volgens het zuivelbedrijf open.

Het concern kondigde deze zomer al aan dat het de kosten kritisch ging bekijken, na tegenvallende halfjaarcijfers. Volgens topman Jan Derck van Karnebeek is de ingreep bij het bedrijf nodig om ‘aantrekkelijk te blijven voor de leden-melkveehouders, medewerkers en klanten’.

Inflatiecompensatie
Hoeveel banen gaan verdwijnen, is nog onduidelijk. De komende maanden zullen de beoogde kostenbesparingen verder worden uitgewerkt. Wel is duidelijk dat het zwaartepunt op de zogeheten ‘ondersteunende functies’ zal liggen. Een deel van de jaarlijkse besparingen zijn volgens het concern nodig om inflatie te compenseren. De rest zal ‘evenredig worden verdeeld tussen investeringen in duurzame groei en het verhogen van de nettowinst van het bedrijf’.

Dalende nettowinst
FrieslandCampina, bekend van merken als Friesche Vlag, Vifit, Valess, Optimel en Milner, is een van de grootste zuivelbedrijven ter wereld, met circa 22.000 werknemers. Bij de coƶperatie zijn duizenden Nederlandse, Belgische en Duitse melkveehouders aangesloten. Zij zijn niet alleen leverancier maar ook eigenaar en toezichthouder van het bedrijf.

Het zuivelbedrijf zag de nettowinst in de eerste helft van dit jaar met ruim 94 procent dalen tot 8 miljoen euro. De winst werd vooral gedrukt omdat de melkprijs die FrieslandCampina het afgelopen halfjaar betaalde aan melkveehouders veel hoger was dan de sterk gedaalde marktprijzen voor zuivelproducten.

RTV Drenthe/ foto Hans Wolff