Nieuws

Flinke daling aantal fysieke winkels in Meppel

Het aantal fysieke winkels is in acht Drentse gemeenten gestegen, waaronder Coevorden (+3,7 procent) en Hoogeveen (+3,9 procent). Dat blijkt uit CBS-cijfers. In vier gemeenten was er een daling, waarbij die in Meppel het grootst was (-5 procent).

“Ik kreeg het bericht vanmorgen. Dat was even slecht wakker worden”, zegt centrummanager van Meppel Arnold Schuurman. Meppel raakte tien winkels kwijt. Schuurman heeft daarvoor wel een verklaring. “Meppel heeft veel familiebedrijven. Een generatie winkeliers die na de oorlog begonnen zijn met ondernemen, is nu op leeftijd en gaat met pensioen. Zij hebben niet altijd een opvolger. We hebben ook geen positief klimaat achter ons door het coronavirus.” Andere gemeenten waarin het aantal winkels daalde, zijn Assen (-0,3 procent), Emmen (-1,4 procent), Aa en Hunze (-2,3 procent).

In Drenthe was de stijging het grootst in de gemeente Hoogeveen. “Het blijkt dat Hoogeveen een bruisende stad is waar winkeliers het zien zitten”, zegt Ewout Klok, vicevoorzitter van Binnenstad Hoogeveen. “Er wordt ook veel georganiseerd. We hebben bijvoorbeeld leuke markten, en komend weekend nog foto-evenement waarbij bezoekers op de foto kunnen met allerlei gekke objecten.”

De groei in acht Drentse gemeenten past in de landelijke trend, want voor het eerst in jaren is het aantal fysieke winkels gestegen. Op 1 januari van dit jaar telde Nederland 83,8 duizend winkels, 655 meer dan een jaar eerder.

Tekst: RTV Meppel
Foto: Arjan Tien