Regio

Extra zomerhulp dankzij ADL-cursus (vakantie)medewerkers

Afgelopen maandag kregen dertien trotse cursisten hun diploma ‘Assisteren bij Zorg en Welzijn’. In tien weken leerden ze hoe ze cliënten helpen bij ‘Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen’ (ADL). Met het diploma op zak gaan ze in de vakantie (en sommigen langer) werken in de woonzorgcentra van Treant. Daar kunnen ze hun hulp deze zomer goed gebruiken.

Verschillende deelnemers werkten al bij Treant, bijvoorbeeld als afdelingsassistent of in de schoonmaak. Nu mogen ze dus ook (ADL)zorgtaken doen. Van hulp bij het wassen, theorie over verschillende ziektebeelden zoals dementie tot instructie voor hand- en wondhygiëne. Tijdens theorie- en praktijklessen leerden deelnemers de basis van de zorg onder de knie te krijgen. En met succes.

’Dankzij de cursus weet ik zeker dat ik verpleegkundige wil worden’ Er waren ook deelnemers van buiten Treant, zoals Sem Leusmann (17) en Azra Mujkic (32). Sem heeft dit jaar eindexamen gedaan en gaat straks hbo-verpleegkunde studeren. Voor haar was de cursus een mooie kans op een leuke vakantiebaan en om ervaring op te doen in de zorg.

De ADL-cursus is voor mij een mooie manier om weer aan het werk te gaan’ Azra komt oorspronkelijk uit voormalig Joegoslavië. De afgelopen jaren was ze er voor haar kinderen. Voor haar is de cursus een mooie manier om weer aan het werk te gaan.

Tekst/foto Treant