Schooltv

Escapekofferspel: Meppelse leerlingen liepen vast

Op woensdagmiddag 13 september deden zo’n 20 leerlingen van Stad & Esch Praktijkschool in Meppel mee aan de Week van lezen en schrijven. Samen met René Karst, ambassadeur van Stichting Lezen en Schrijven, speelden zij het escapekofferspel. Dat spel ontwikkelde de stichting met Raccoon Serious Games om jong en oud te laten ervaren hoe het is om moeite te hebben met lezen en schrijven. Geen enkele leerling won het spel.

Maar Karst legde aan het einde van het spel uit: winnen is ook helemaal niet mogelijk. Elke speler loopt namelijk vast in de taal- en rekenopdrachten. Het spel leidt er wel toe dat iedereen beseft hoe belangrijk voldoende kunnen lezen en schrijven is om mee te kunnen komen op de arbeidsmarkt en in de samenleving.

Na een tv-interview door Karst over laaggeletterdheid wist docente Jessy van den Hoogen van Stad & Esch Praktijkschool meteen hoe ze haar leerlingen kan motiveren om beter te leren lezen en schrijven. Voor deze leerlingen is René Karst een idool. Ze zijn helemaal fan van hem. Daarom dacht ik: wat als hij kan langskomen op school om te vertellen over hoe belangrijk voldoende kunnen lezen en schrijven is.

Als ambassadeur voor Stichting Lezen en Schrijven praat Karst met regelmaat op bijeenkomsten van bijvoorbeeld gemeenten over hoe we als samenleving laaggeletterdheid kunnen verminderen en voorkomen. Ook geeft hij vaak interviews in de media over het onderwerp, zoals in juni van dit jaar bij SBS 6-praatprogramma ‘Marcel en Gijs. Karst: “Praten over het onderwerp is belangrijk. Om laaggeletterdheid uit de taboe sfeer te halen.

Dit jaar organiseert Stichting Lezen en Schrijven van vrijdag 8 tot en met vrijdag 15 september de Week van lezen en schrijven.

Tekst/foto Stichting Lezen en Schrijven