Cultuur

Erasmus, Humanistisch Oratorium in de Grote Kerk zaterdag 28 aug

Willem van Stoppelenburg (78) uit Meppel noemt het zijn laatste grote werk. De première van Erasmus het humanistisch oratorium, zaterdag 28 augustus a.s. aanvang 15 uur in de Grote Kerk in Meppel. Met Willem Stoppelburg als dirigent. Het Aristos Strijkkwartet, Stephen Alltrop orgel, Martijn Blaak piano, en het Kölner Vokalsolistenkoor. Solisten: Josefien Stoppelburg sopraan, Charlotte Stoppelenburg alt, Georgi Sztovanov tenor en Prick Pranger bas. Coronaproof aanmelden 0522 254509 en op stoburg43@cs.com
Maar dat hoeft niet perse. Wel is bij binnenkomst registratie van naam en telefoonnummer en 1½ meter verplicht door de overheid. Er is nog plaats. Het tekstboekje (libretto) krijgt u ‘op de koop toe’.

Waarom is het onderwerp van dit grote muziekwerk juist Erasmus, zal menigeen zich afvragen.
Daar zit een ideologische, een persoonlijke en een concrete oorzaak achter.

A. E r a s m u s (1466-1536) wordt gerekend tot de belangrijkste Nederlandse en vooral Europese erflaters en is uitgegroeid tot een identiteits-icoon voor ons land, voor Rotterdam en Gouda en verder vooral ook voor de EU (Brussel) speciaal vanwege de grensoverschrijdende ideologie die ons continent in voor- en tegenspoed bindt.

B. De keuze voor ‘Erasmus’ werd mede ingegeven door het feit, dat de componist opgroeide in het dorpje Berkenwoude – het groene hart van de Krimpenerwaard – ,precies gelegen tussen de Erasmus-steden Gouda en Rotterdam, waar hij studeerde.

C. De concrete stimulans tot het componeren van dit grote muziekwerk was een opdracht voor een groot werk voor koor, solisten en orkest, dat helaas door Covid 19 voorlopig niet tot uitvoering gebracht kon worden. Dat gebeurt nu wel met de hierboven genoemde line- up.

De première van Erasmus wordt door De (Nationale) Concertzender opgenomen evenals door RTV Meppel.

Poster eigen