Nieuws

Einde van lege watertoren in Meppel in zicht

“O jee, waarom we een watertoren hebben gekocht? Ehm. Ik dacht: ‘laten we het maar gewoon doen’.” En zo geschiedde. Dilana en Ralph Verheijen-Kuiper hebben sinds kort de sleutel van de watertoren in Meppel in handen.

Ze zijn al zo’n vier jaar bezig met de plannen. Nu is alles bijna helemaal rond. De gemeente is akkoord, de monumentencommissie is akkoord en ook alle andere partijen die er wat over moeten vinden. Nu loopt alleen de termijn nog dat er bezwaar gemaakt kan worden.

In het kort: onderin de watertoren komt een ‘restobar’ met buiten een terras. Verder komen er kantoor- en vergaderruimtes en een expositie-, presentatie- of workshopruimte in.

Aan de watertoren zelf gaat niets veranderen. Ja, het ondergaat een stevige renovatie- en schoonmaakbeurt. De kleur blijft hetzelfde, de ramen blijven erin en aan de deur verandert ook niets.

Binnenin zijn wel de nodige werkzaamheden nodig. Behalve lekkages is het voornaamste dat de holle toren opgedeeld gaat worden in verdiepingen.

Onderin komt een restobar, een klein horecagedeelte waarin alles draait om de bar. “Je komt binnen en dan krijg je meteen de bar en keuken. Het is allemaal klein en daarom verspreiden we de horeca over meerdere verdiepingen,” legt Dilana Verheijen-Kuiper uit.

Op de begane grond kunnen gasten aan de bar zitten, maar op de eerste verdieping kunnen ze aan het raam zitten. “Die ramen zijn groot. Daar kan je gewoon helemaal voor gaan staan.” Nog een verdieping hoger wordt meer ingericht als loungeruimte. “Zo hopen we genoeg plekken te hebben om uit te kunnen.”

Boven het horecagedeelte komen kantoor- en vergaderruimtes. Daar komen geen vaste bedrijven in, maar die ruimtes zijn te huur per dagdeel. Helemaal bovenin de watertoren, waar de watertank zat, is ruimte voor exposities, workshops of presentaties. Verheijen-Kuiper: “Wat je maar kan bedenken,”

Oudste gegraven waterweg van Drenthe

Het gebied rondom de watertoren wordt ook aangepakt. Daar komt een terras en een kleine wijngaard. “Dat is meer voor educatieve doeleinden. We willen Nederlandse wijndruiven in de picture zetten. Het is meer voor de sfeer, we gaan zelf geen wijn maken.”

En de Nijeveense Grift wordt opengegraven. Dat is de oudste gegraven waterweg van Drenthe en die stopt nu bij de watertoren. Het sluisje staat er nog, het water gaat door het perceel van de watertoren lopen. “Het terras wordt trapsgewijs naar het water aangelegd, zodat je lekker aan het watertje en onder de schaduw van de toren kan zitten.”

Het is nu echt van hun: de oudste watertoren van de provincie. Oorspronkelijk dateert hij van 1893. In 1955 ondergaat hij een metamorfose en de toren van nu ziet er sindsdien nog hetzelfde uit. Inmiddels staat deze jarenlang leeg.

In 2013 komt de watertoren te koop te staan en vier jaar later koopt een bedrijf uit Rogat het. “Toen zagen we het ook al, maar hadden we niet de middelen om hem te kopen”, vertelt Verheijen-Kuiper. Het bedrijf uit Rogat ziet echter af van de koop als blijkt dat de plannen die het heeft, niet gerealiseerd kunnen worden. “Nu konden we hem wel kopen. Dus besloten we maar om het te doen.”

Stefan Klomp (RTV Drenthe)