Nieuws

Een flink aantal fietsers blijft voor de fiets4daagse

“Jullie provincie is zeer geschikt om in te fietsen. In Frankrijk zijn de wegen veel minder toegankelijk voor fietsers”, aldus de Franse wielertoerist Pascal uit Orléans. Vandaag staat de laatste dag van de Europese fietsweek op het programma, waar bijna 1500 toeristen uit twaalf Europese landen aan deelnemen. Voor sommige bevalt de fietsvakantie zo goed, dat ze hun verblijf in Drenthe nog met een week verlengen.

De organisator van de Europese fietsweek, Bart Kattenberg, kijkt uit naar de laatste tocht: “We hebben vandaag weer een prachtige route, die ons leidt langs Staphorst, Dedemsvaart en Balkbrug.” Met bijna 1000 deelnemers is Frankrijk de hofleverancier van de fietsweek: “De oorsprong van dit evenement ligt in Frankrijk. Daar zijn ze ongeveer 15 jaar geleden gestart met de Europese fietsweek.”

Nederland Fietsland
Pascal, één van de deelnemers uit Frankrijk, is zeer te spreken over de fietscultuur in Nederland. “Vorige week vroegen wij ons af of wij onze fietsen makkelijk bij een treinstation konden parkeren. De Nederlanders die wij dat vroegen begonnen te lachen en gaven aan dat dit geen probleem is. In Frankrijk zouden wij onze fietsen ergens tegen een boom aan moeten zetten.”

Daarnaast heeft de Fransman nog een mooi compliment over voor de Drentse hunebedden: “De hunebedden worden een stuk beter onderhouden dan de zwerfkeien die we in Frankrijk hebben”.

Fiets4daagse
De fietsweek in de omgeving van Meppel beviel bij een deel van de toeristen zo goed, dat ze hun verblijf in Drenthe met een week verlengen: “Op dit moment hebben we een kleine 150 deelnemers die volgende week ook nog de Drentse Fiets4Daagse gaan fietsen”, zegt Kattenberg, die ook organisator is van dit evenement. De Fiets4Daagse door heel Drenthe vindt plaats van 19 tot en met 22 juli.

Donderdagavond vond er een Picknick in de City plaats op het Bleekereiland in Meppel . Zo’n 500 deelnemers van de Fietsweek hadden ingeschreven. Het was een gezellige boel op het tijdelijke “Meppeler strand”. aan de voet van Molen de Vlijt. Herberg t Plein voor de drankjes, Sukade voor het diner en Huberts voor een heerlijk ijsdessert. Stadsdraaiorgel de Parel zorgde voor onderhoudende klanken en sommige meezingers werden enthousiast veeltalig meegezongen.

RTV Meppel Foto Leo de Harder