Nieuws

Duurzame airco uit Meppel wint innovatieprijs

Een duurzame airco uit Meppel heeft de XIC Innovation Award 2021 gewonnen. Ontwerpers Ton Letwory en Arthur van der Lee van Dutch Climate Systems zijn super trots op hun prijs. “We hebben hard gewerkt om dit punt te bereiken en het is prachtig om dan deze erkenning te krijgen”, altus Van der Lee.

De Cross-over Innovation Challenge (XIC) daagt ondernemers in Regio Zwolle uit om te innoveren. De uitvinding van het Meppeler bedrijf is de ICECUBE. Die airco is tachtig procent energiezuiniger dan traditionele airconditioners en maakt gebruik van natuurlijke, onschadelijke koelmiddelen.

De airconditioner koelt door middel van een slim systeem dat zorgt voor waterverdamping in combinatie met luchtdroging. De innovatie is gemaakt van gerecycled kunststof en is volledig modulair. Dutch Climate Systems wil deze zomer de nieuwe productielijn uitbrengen en daarna zo snel mogelijk uitbreiden.
Niet alleen huizen verkoelen
“We voelen ons echt thuis in de regio, geweldig om dan de innovatieprijs van Regio Zwolle te winnen”, aldus Van der Lee. Hij wil niet alleen woningen gaan verkoelen, maar ook de opwarming van de aarde tegengaan. “Dat is de drijfveer achter onze innovatie. Traditionele airconditioning is de nummer één oorzaak van de klimaatverandering. Met de ICECUBE laten we zien dat airconditioners ook geschikt kunnen zijn voor een duurzame toekomst.”

Jury-beoordeling
De jury is erg onder de indruk van de ICECUBE. “Het laat ons zien dat je met veel inzet en vertrouwen in je innovatie ver kan komen”, vertelt Juryvoorzitter Joram Maan. “Dutch Climate Systems heeft een unieke innovatie die duurzaam is en zo de winkels in kan.”

Foto Kennispoort Regio Zwolle