Sport

Drentse start- en finishgemeenten voor EK wegwielrennen

De provincie Drenthe heeft de start- en finishgemeenten bekend gemaakt van het Europees Kampioenschap wegwielrennen 2023. De Europese titelstrijd wordt van dinsdag 19 tot en met zondag 24 september 2023 verreden in de fietsprovincie Drenthe. De tijdritten worden georganiseerd in Emmen. De verschillende wegwedstrijden komen door de hele provincie omdat er wordt gestart vanuit verschillende gemeenten. In het voorlopige programma zijn Emmen, Hoogeveen, Coevorden, Meppel en Assen als startplaats opgenomen.

De finishlocatie voor de wegwedstrijden is op de VAM-berg in de gemeente Midden-Drenthe. Dit maakte gedeputeerde Henk Brink van de provincie Drenthe samen met betrokken burgemeesters en wethouders en organisator Thijs Rondhuis van Courage Events vandaag bekend. Gedeputeerde Henk Brink: “We zijn trots dat de provincie Drenthe volgend jaar gastheer mag zijn van het Europees Kampioenschap wegwielrennen, een topsportevenement van formaat.

Voorzitter Europese Wielerbond Enrico Della Casa: “Het idee van meerdere start- en finishgemeenten spreekt ons enorm aan. Het is duidelijk dat de hele provincie Drenthe betrokken is bij dit evenement. Daar zijn wij blij mee.”Emmen krijgt een belangrijke rol in de Europese titelstrijd als locatie voor de individuele tijdritten op dinsdag 19 september. Deze starten vanuit Wildlands en finishen op de Hondsrugweg in Emmen. Een dag later is dezelfde stad de start- én finishlocatie voor de Mixed Team Relay voor junioren en profs.

Startplaatsen in Hoogeveen, Coevorden, Meppel en Assen. Finish in Drijber op de Col du Vam
De wegwedstrijden finishen allemaal op de Col du VAM, eerder scherprechter van diverse Nederlandse Kampioenschappen op de weg en van het Europees Kampioenschap Veldrijden in 2021. De vrouwen hebben op zaterdag 23 september de oude binnenstad van Meppel als vertrekpunt voor hun Europees Kampioenschap.

Tekst RTV Meppel/ foto provincie Drenthe