Regio

Drentse Energie Organisatie wordt Energiefonds Drenthe

Dit jaar bestaat de stichting Drentse Energie Organisatie 10 jaar. De stichting werd in 2011 opgericht door de provincie Drenthe en heeft sindsdien meer dan 500 bedrijven en maatschappelijke organisaties mogen helpen met één van haar laagdrempelige financieringen. Na tien jaar is het tijd voor een nieuwe stap. Daarom gaat de Drentse Energie Organisatie verder onder de naam Energiefonds Drenthe en verbreedt haar scope.

Waar in de eerste 10 jaar vooral de focus lag op energiebesparing en energie-opwek zal het Energiefonds Drenthe de nadruk leggen op de reductie van de CO2-uitstoot. Hiermee wordt de scope verbreed met de mogelijkheid om circulaire projecten en projecten met betrekking tot toekomstbestendige landbouw te financieren.

Van lineair naar circulair
Veel producten worden zo gemaakt dat ze maar één keer mee gaan. Op deze manier gaan veel nog bruikbare grondstoffen verloren. In een circulaire economie bestaat afval niet meer en worden grondstoffen keer op keer opnieuw gebruikt. “Belangrijk, als we de aarde leefbaar willen houden en het grondstoffentekort het hoofd willen bieden”, legt fondsmanager Guido Hoek uit.

Advies, netwerk en leningen
Energiefonds Drenthe kan ondernemers en organisaties die energie willen besparen, energie gaan opwekken óf circulaire stappen willen zetten helpen met advies, een netwerk en het verstrekken van leningen. Het energiefonds van de provincie Drenthe helpt zo bedrijven die willen investeren in het verduurzamen van hun organisatie.

Energieleningen en maatwerk financiering
Energiefonds Drenthe heeft meerdere soorten leningen. Welke lening het beste bij een organisatie past, is afhankelijk van wat men wil bereiken en hoe hoog de investering is. Energiefonds Drenthe financiert al vanaf € 5.000,- in een Energielening Drenthe tot € 2,5 miljoen in de maatwerkfinanciering.

Foto Shutterstock