Regio

Drentse burgemeesters pleiten v. evenwicht in maatregelen

De Drentse burgemeesters pleiten gezamenlijk voor meer evenwicht in de coronamaatregelen. Ze willen dat er meer balans komt tussen de aandacht voor de zorg en de verschillende sociale, maatschappelijke en economische effecten. Dat is de uitkomst van een overleg dat ze woensdagmiddag hadden.

Ze willen daarmee aangeven oog te hebben voor ‘de nijpende situatie waarin winkeliers, sportverenigingen, culturele instellingen en zzp’ers verkeren door de duur van de maatregelen’.

Om hun steun kracht bij te zetten, steunen ze donderdag een motie tijdens de algemene ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) waarin dat evenwicht wordt aangehaald. “Het is belangrijk om te komen tot een perspectief voor de lange termijn”, zegt burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen. Hij is tevens lid van het landelijk bestuur van de VNG.

“De huidige lockdown is niet meer vol te houden”, aldus Van Oosterhout. “Wij snappen de beperkingen vanuit medische perspectief, maar voor ondernemers, de horeca en jongeren willen we graag iets versoepelen. De afgelopen periode heeft in de horeca bijvoorbeeld bewezen dat dit best kan met maatregelen. Denk daarbij aan controle aan de deur, een beperkt aantal klanten en alleen zitten. Zo kunnen we ook afspraken maken over de verruiming van de mogelijkheden voor winkels.”

Ook voor jongeren vindt de Emmer burgemeester het belangrijk dat er versoepelingen komen. “Die zien hun hele jeugd aan zich voorbij gaan.”

Foto: Dylan de Lange