Nieuws

Drents ondernemer heropent bioscoop Steenwijk

De bioscoop in Steenwijk is weer geopend. De Drentse ondernemer Albert Jan Vos en zijn compagnon Gerrit Doorn, bekend van de bioscopen in Hoogeveen en Meppel, werkten de afgelopen maanden hard aan een eerste verbouwing waardoor de films weer kunnen draaien. “Dit is pas het begin”, aldus Vos.

In april begonnen Vos en Doorn met de verbouwingswerkzaamheden. Het gebouw is weer up-to-date, het dak is vervangen en de foyer is veranderd. “Dat houdt in dat we de vakantietijd kunnen draaien”, vertelt Vos. “Steenwijk heeft veel toeristen die we graag willen bedienen.”

Net als Meppel
Maar dit is pas het begin, waarschuwt Vos. Op 23 augustus gaat de bioscoop voor vijf weken dicht voor een echt grootscheepse verbouwing. Vos: “De bioscoop is nog goed, maar past niet in onze nieuwe visie. Daarom wordt alles nieuw. Verlichting, geluid, schermen, vloeren, stoelen: een complete facelift. We hebben nu de kans om het aan te pakken. Dan moet het ook in één keer goed.”

Daarbij gaat de bioscoop lijken op de vestiging in Meppel. “Daar hebben we de bioscoop van de toekomst neerzet”, aldus Vos. “Er staan grote luxe stoelen, die je elektrisch kunt verstellen zodat je liggend naar de film kunt kijken. We kunnen minder mensen kwijt, maar geloven dat mensen naar de bios komen voor zulk goed zitcomfort, gecombineerd met goed geluid en een gezellige foyer. Het totaalplaatje is toekomstbestendig en dat gaan we in Steenwijk dus ook doen.”

Liefde voor Steenwijk
In september vorig jaar moest de bioscoop in Steenwijk sluiten door tegenvallende resultaten en gevolgen van de coronacrisis. Pandeigenaar Vos twijfelde kort of hij de exploitatie nu in eigen hand moest nemen, maar liefde voor Steenwijk overwon. “Ik sta hier wel te glunderen. Deze bioscoop was vroeger van mijn ouders. De kans bestaat dat ze mij hier verwerkt hebben”, lacht Vos. “Ik voel me Hoogevener. Daar woon ik al 30 jaar met veel plezier, maar Steenwijk heeft toch een bijzondere plek in mijn hart. Daarom ben ik extra gemotiveerd. Ik moet toch een laatste poging wagen om de bios hier te behouden.”

“Ik heb het vaker meegemaakt”, vervolgt Vos. “Als de bioscoop weg, keert hij meestal niet meer terug. In een stad wordt dat een enorm gemis omdat mensen van kinds af aan gewend zijn om naar de film te gaan. Daarnaast is een bioscoop enorm belangrijk voor een stadscentrum. Steenwijk heeft veel toerisme en daar horen slecht-weer locaties bij.”

Foto Luxor