Regio

Drenten reageren massaal op uitnodiging burgerberaad

“We zijn overweldigd door het enthousiasme van de inwoners van Drenthe om deel te nemen aan het burgerberaad”, zegt Fenneke Mensen-Maat, Statenlid en voorzitter van de werkgroep Verbindend besturen. Ruim 6.400 Drenten vulden de vragenlijst over de toekomst van wonen in Drenthe in, waarvan bijna 2.400 inwoners hun interesse in deelname aan het burgerberaad aangaven.

“Grote dank aan iedereen! We rekenden op ongeveer drieduizend ingevulde vragenlijsten en hoopten op duizend aanmeldingen. Dat dit ruimschoots is overtroffen, zegt veel over de betrokkenheid van onze inwoners bij het thema wonen in Drenthe.” Uit de eerste, voorlopige, resultaten van de vragenlijst komt naar voren dat Drenten gemiddeld een 8,1 geven aan hun woonomgeving. “Dat is natuurlijk een prachtig cijfer, dat we graag willen behouden voor de toekomst. Wat de meeste mensen het belangrijkst vinden is dat er ruimte en groen rondom hun huis is.” Op de tweede plek staan de voorzieningen en als derde de mogelijkheden van openbaar vervoer. In de stad, dichtbij werk of dichtbij familie wonen vindt het kleinste aantal mensen belangrijk. Verder komt uit de antwoorden naar voren dat de meeste zorgen van mensen uitgaan naar jongeren; of zij een geschikte woning kunnen vinden.

Start loting
Inwoners konden tot en met 13 februari de vragenlijst invullen. “Deze week startte de loting. Vanaf vrijdag werden de 150 mensen gebeld die ingeloot zijn om deel te nemen aan het burgerberaad. Daarmee hebben we een goede afspiegeling van de samenleving. Dat betekent dus wel dat heel veel mensen, helaas, niet ingeloot zijn. Ook zij krijgen bericht van ons”, zegt Mensen-Maat. Ze benadrukt dat ook hun input natuurlijk wordt meegenomen. “De resultaten van de vragenlijsten, alle informatie die mensen hebben gegeven over hun woon- en omgevingsbehoeften, neemt het burgerberaad mee.”

Woontoekomst
Het burgerberaad gaat zich de komende maanden vier dagen lang, onder professionele en onafhankelijke begeleiding, verdiepen in de materie. Mensen-Maat: “We hopen natuurlijk de 8,1 te behouden in de toekomst, of zelfs een hoger cijfer, en daarvoor zijn de adviezen van het burgerberaad meer dan welkom.” Voor de zomer ontvangt het Drents Parlement het adviesrapport. “Dat rapport nemen we heel serieus, want als Drents Parlement willen we graag samen met de inwoners werken aan een goede, fijne woontoekomst voor alle Drenten.”

Christie Adams (bron Provincie Drenthe)/ foto shutterstock (RTV Meppel)