Nieuws

De gevallenen waardig herdacht in Meppel

Burgemeester Richard Korteland legde zaterdag 4 mei voor de laatste keer een krans namens de Meppeler gemeenschap bij het verzetsmonument in het Rosarium. Hij vertrekt naar Almelo. Aansluitend liep de stoet van de Stille Tocht met de burgemeester en partner voorop zwijgend door de stad naar het Slotplantsoen. Aanwezig was ook een delegatie van de 43e brigade Verkennings Eskadron van de Johannes Post Kazerne.

Bij het Joods Monument in het Slotplantsoen legden de burgemeester en Stein van Ittersum, bestuurslid van het Comité 4 en 5 mei, een krans namens de Meppeler inwoners. Er werd ook een krans gelegd namens Stichting Joods Monument. Ook werden er namens Stichting Gedenkstenen Meppel en Stichting Joods Erfgoed Meppel bloemen gelegd. De deelnemers aan de Tocht stonden vervolgens een moment stil bij het monument met de namen van de vermoorde Joodse stadgenoten. Aansluitend ging de stoet naar de Zomerdijk.

De Tocht ging op de Algemene Begraafplaats langs een aantal graven van in de oorlog omgekomen stadgenoten. Deze graven hadden evenals in het Rosarium een erewacht door leden van Scouting Meppel. Bestuursleden van de Vereniging van Oud-Indiëgangers legden een krans bij het monument ter nagedachtenis aan de in Nederlands Indië gesneuvelde militairen. Tijdens de tocht over de begraafplaats speelden musici van De Bazuin koralen. De twee minuten stilte tijdens de Nationale Dodenherdenking werd aangekondigd door een trompettist van De Bazuin die het taptoe-signaal speelde. Na de twee minuten stilte werden twee coupletten van het Wilhelmus gezongen.

Cheryl Groen/ foto persbureau numeppel.nl