Cultuur

Cursus djembé en doundoun in Meppel en Steenwijk

Scala Centrum voor de Kunsten organiseert de cursus ‘djembé met koffie’ in Meppel en Steenwijk. Docente Heleen Groen leert de deelnemers traditionele ritmes en basistechnieken voor het spelen op de Afrikaanse trommels djembé en doundoun.

Groen vult het spel aan met bijbehorende liedjes en vertelt over de achtergrond en traditionele betekenis van deze Afrikaanse muziek. In Meppel gaat het om een beginnerscursus vanaf vrijdag 1 oktober van 13.00 tot 14.30 uur in De Triangel bij CCM De Plataan.

In Steenwijk betreft het een groep voor cursisten met enige ervaring vanaf vrijdag 24 september van 10.30 tot 12.00 uur in De Meenthe. Om mee te doen hoef je zelf niet in het bezit te zijn van een djembé. Meer informatie en aanmelden via www.ontdekscala.nl.

Groen houdt zich al ruim 25 jaar intensief bezig met Afrikaanse percussie en zang en dan vooral met het op traditionele wijze bespelen van de djembé en doundouns. Door talloze workshops maar ook door studiereizen in West-Afrika is ze thuis in de grote verscheidenheid aan instrumenten, stijlen en technieken.

Ze is geschoold door onder andere Dramane Diarra, Hans Hoeksema, Adama Dramé, Ponda O’Bryan, Famoudou Konaté, Billy Konaté, Diarra Konaté, Mamady Keita en Babara Bangoura. Heleen speelde in verschillende multiculturele bands met onder meer Gambiaanse, Kongolese, Senegalese en Turkse muzikanten en maakt deel uit van Mandinka Percussie. Sinds 1998 is ze bevoegd muziekdocente en runt ze haar eigen djembéschool Djembé Barasé in Groningen.

Foto Scala